V Sýrii se dopouštíte válečných zločinů, obvinili Rusko Britové

Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku obvinil Rusko, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů. Americká zástupkyně Samantha Powerová pak řekla, že Rusko v Sýrii nebojuje proti terorismu, ale dopouští se tam barbarských činů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN při hlasování o rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii

Rada bezpečnosti OSN při hlasování o rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii | Zdroj: Reuters

Bombardováním Sýrie, zvláště pak Halabu, prý Rusko zneužívá svého práva veta v OSN. Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin pak řekl, že obnovení míru v Sýrii je v současnosti téměř nesplnitelný úkol.

Diplomaté světových mocností se sešli společně se zbytkem Rady bezpečnosti, aby diskutovali nad eskalací násilí zejména v severosyrském Halabu. Příměří, které 9. září dojednaly Spojené státy a Rusko, totiž skončilo po útoku na humanitární konvoj.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura nicméně vyjádřil naději, že situace v Sýrii se ještě dá obrátit a že on sám neopustí svou práci, dokud se budou Rusko a USA snažit zachránit poslední dojednané příměří.

Rusko prodlužuje válku v Sýrii a činí ji odpornější, řekl Boris Johnson

Číst článek

Týdenní klid zbraní ale skončil a snaha o jeho obnovení je zatím marná. O Halab, který je rozdělen mezi Asadovy jednotky a syrské povstalce, se opět tvrdě bojuje od čtvrtka.

Bombardování a nálety na povstalecké části si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných a jsou údajně nejintenzivnější od začátku války, která začala v roce 2011.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme