V Sýrii vypukl boj o vodu. Asadova armáda se snaží dobýt údolí, které zásobuje Damašek

Syrské hlavní město Damašek má velký problém. Už druhý týden nemá dostatek vody. Hlavní zdroj, který se nachází v údolí Barada severozápadně od Damašku a který je v rukou povstalců, je znehodnocený. Z odpovědnosti se obviňují obě strany konfliktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Damašek

Damašek | Zdroj: Reuters

Damašek podle Dětského fondu OSN UNICEF potřebuje denně minimálně na 600 tisíc kubíků vody, studny ale pokrývají jen asi třetinu z tohoto množství. Ve městě proto panuje velký nedostatek zejména užitkové vody. Ta tak z kohoutků teče jednou za čtyři pět dní, a to pouze několik hodin. Lidé se tak nemají možnost umýt, nemluvě o toaletách a splachování.

Syrští rebelové přerušili jednání o své účasti na rozhovorech o míru

Číst článek

Navíc před válkou žily v Damašku dva miliony lidí, teď to může být až osm milionů, protože do metropole utekli obyvatelé z mnoha oblastí Sýrie, ať už před boji, nebo islamisty. I proto je tedy vody nedostatek. S pitnou vodou je to o něco lepší, ale nikdo zatím neví, jak dlouho tato krize, dosud nejdelší za celý téměř šestiletý konflikt potrvá.

Damašek je ze 70 procent zásobován vodou z údolí Barada, to mají ale pod kontrolou povstalci. Ti už v minulosti několikrát v reakci na útoky vládních jednotek v různých částech Sýrie zavřeli kohoutky.

Stejný problém i v Aleppu

Co je příčinou současného přerušení dodávek od 22. prosince, o to se přou obě znesvářené strany. Režim Bašára Asada tvrdí, že povstalci vodu znečistili naftou, rebelové zase tvrdí, že na vině jsou vládní jednotky, které měly vybombardovat podnik na zpracování vody. V každém případě se armáda teď snaží celé údolí dobýt. Povstalci na druhé straně kvůli tomu mluví o porušování dohodnutého příměří a odmítají účast na mírových rozhovorech.

Podobný problém měli nedávno také v severosyrském Aleppu. Islámský stát zničil stanici zajišťující dodávky vody z řeky Eufrat, před dvěma dny ale byly obnoveny. Kvůli dlouhotrvajícím problémům se zásobováním pitnou vodou ale pomáhal UNICEF budovat či opravovat jak v Aleppu, tak i v Damašku studny, jen letos na vodní projekty v Sýrii už poskytl 50 milionů dolarů.

V samotném Aleppu už není problém s vodou, ani s pohonnými hmotami. Válka v Sýrii ale zdaleka nekončí, boje pokračují hlavně proti Islámskému státu nebo Frontě dobytí Sýrie.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme