V Ženevě začínají další mírové rozhovory o Sýrii. Opozice doufá ve změnu postoje Ruska

V Ženevě dnes po několikadenním odkladu začíná nové kolo mírových rozhovorů o Sýrii. Zvláštní vyslanec OSN Staffan de Mistura jednání označil za klíčové. Na řadu mají přijít praktické kroky, jako je přechodná vláda a prozatímní ústava. Hlavním problémem zůstává osud prezidenta Bašára Asada. Opozice požaduje jeho odchod, Damašek to ale rezolutně odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firás Chálidí, zástupce umírněné syrské opozice sídlící v Káhiře, trvá na konci současného režimu

Firás Chálidí, zástupce umírněné syrské opozice sídlící v Káhiře, trvá na konci současného režimu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

V Sýrii už měsíc a půl panuje křehký klid zbraní, kterým opozice účast na jednáních podmiňovala. Vládnoucí režim Bašára Asada navíc dnes pořádá parlamentní volby.

„Je to jen taková show. Divím se, jak velkou frašku je tady režim schopný sehrát. Parlamentními volbami chce dokázat legitimitu své moci," myslí si Firás Chálidí, člen umírněné syrské opozice sídlící v egyptské Káhiře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle člena umírněné syrské opozice Firáse Chálidího by Rusko mohlo s odchodem prezidenta Asada nakonec souhlasit. Natáčel s ním zpravodaj Štěpán Macháček

Chálidí je liberální, levicový aktivista. Představuje tedy neislamistickou část opozice.

„Jak si můžou Syřané zvolit svůj parlament, když je 13 miliónů lidí na útěku? Volit tak může maximálně část Damašku, Tartús a Latákie. Kandidáty navíc vybírají Asadovi blízcí a výsledky jsou předem známé," upozorňuje.

Firás Chálidí už s kolegy odcestoval do Ženevy. Doufá, že se věci pohnou aspoň o krok dál.

„Nejsem sice na 100 procent optimistický, ale některé věci nás přiměly k tomu, abychom si sedli a jednali. Stále doufáme, že se nám podaří dospět k politickému řešení. Lepší je se alespoň pokusit než jen přihlížet dalšímu krveprolévání."

Základem neshod se stále zdá být osud syrského prezidenta Bašára Asada. V požadavku jeho odchodu je opozice jednotná. Otázkou pro ni je kdy, nikoli zda syrský vůdce odstoupí. Jeho režim má diplomatickou podporu Ruska, část opozice ale věří, že Moskva postoj změní.

„Bašár Asad a jeho režim nemůžou být součástí budoucí Sýrie. Rusové to dobře vědí. Vědí, že boj se svádí právě o něj, a vědí také, že jeho odchod je nevyhnutelný," věří Firás Chálidí.

Syřané volí parlament. Hlasuje se jen na územích ovládaných Asadovým režimem

Číst článek

„Souhlasím s některými svými kolegy z opozice, že Rusko jen hledá cesty, jak Asadovi umožnit bezpečný a přátelský odchod z vedení země. Jak, kde a kdy se to uskuteční, to nevíme."

„Jako Syřan říkám, že musíme využít těch zemí, které mluví s oběma stranami. Patří k nim Egypt, Španělsko nebo Česko," dodává. Zároveň ale upozorňuje, že česká velvyslankyně v Damašku je podle něj s režimem až příliš spojená.

Ke vzniku přechodné syrské vlády teď prý není žádná alternativa.

„Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 2254 jasně stanovuje vznik přechodného tělesa. Podívejte, Sýrie přišla o demokracii, které se těšila v 50. letech. Byla tehdy na čele arabského světa v otázkách postavení žen, práv dětí a vzdělání. Tohle všechno jsme ztratili. Do ignorance a temnoty Asadova režimu se prostě vrátit nemůžeme," dodává Firás Chálidí.

Představitelé režimu přijedou do Ženevy nejdříve ve čtvrtek po syrských parlamentních volbách.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme