Válku začalo Německo se Sovětským svazem, sdílel Rus na webu. Soudili ho jako extremistu

Vladimir Luzgin čeká na politický azyl v Kostelci nad Orlicí několik měsíců. Jako první člověk v Rusku byl odsouzen na základě nových protiextremistických zákonů. Kvůli tomu, že sdílel na webu článek o tom, že druhou světovou válku začalo Německo společně se Sovětským svazem. Obě mocnosti si tehdy tajným paktem rozdělily Evropu a napadly Polsko. Takové informace jsou ale v současném Rusku tabu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rus Vladimir Luzgin čeká v v Česku na politický azyl.

Rus Vladimir Luzgin čeká v v Česku na politický azyl. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Můj případ označili za politický, opozičního charakteru. Také jsem kritizoval vnitřní i vnější politiku. Kategoricky odmítám anexi Krymu a zapojení Ruska do událostí na Donbase,“ říká Luzgin. Jeden ze způsobů jak přežít v Rusku, popisuje slovy „Když se nezajímáš o politiku, tak politika se nezajímá o tebe.“

„Odsoudili mě k pokutě 200 tisíc rublů, ale pokutu jsem nezaplatil ani platit nebudu. Přece nebudu platit za to, že jsem jen souhlasil s historickou pravdou. Oficiální linie strany ale jiné názory nepřipouští. Vždyť se ale takhle v Rusku přibližujeme k Severní Koreji,“ dodává.

Česko si vybral, protože tu má pár známých. Nejdřív tady chvíli bydlel v hotelu v Praze, a když požádal o azyl, musel do Kostelce do tábora. V Česku se mu líbí, ještě se musí naučit jazyk.

Stejně jako každý žadatel o azyl nesmí v Česku pracovat. To je pro něj nejtěžší. „Jsem autolakýrník a doma jsem celkem slušně vydělával. Tady je takových lidí taky potřeba, takže myslím, že když to dobře dopadne, tak si tu najdu práci a budu normálně žít,“ myslí si Luzgin.

Žádost o azyl podal na konci loňského roku. Věří, že má šanci. O svých příbuzných a známých v rodném Permu mluvit nechce, aby jim neuškodil. Pomáhají mu tu i krajané a české organizace, ale ani o nich nechce mluvit. Je stále velmi opatrný. Na nic si ale nestěžuje a věří, že to s azylem dobře dopadne a stane se občanem Evropské unie.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme