‚Vánoční‘ tajfun Nock řádil na Filipínách, Manilu ušetřil

Nejméně šest lidí připravil zatím o život tajfun Nock-Ten, který v neděli udeřil na Filipíny. Dalších osm lidí je nezvěstných. Bouře, provázená větrem o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu, nakonec ušetřila hlavní město Manilu a při postupu do oblasti Jihočínského moře se mu vyhnula, informovala zahraniční média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tajfun Nock řádil na Filipínách

Tajfun Nock řádil na Filipínách | Zdroj: ČTK

Tajfun, který byl podle agentury AFP pojmenován po laoském ptákovi, v neděli zasáhl nejprve filipínský ostrov Catanduanes. Způsobil tam značné materiální škody, zničil řadu domů, přerušil dodávky elektrického proudu a poškodil komunikační sítě.

Úřady z preventivních důvodů přiměly odejít z domovů v ohrožených oblastech více než 383.000 lidí. Zrušit bylo nutné na 80 vnitrostátních i mezinárodních letů.

Guvernér silně zasažené provincie Albay místní televizi Al Bichara řekl, že při nenadálé záplavě způsobené tajfunem se utopili muž a žena. O život přišel i starší muž, na kterého spadla zeď.

Jednoho muže zabil v provincii Quezon vyvrácený strom, který na něj spadl, uvedla agentura AP. Jinou oběť v téže provincii zabil elektrický proud ze spadlého vedení. Další mrtví se buď utopili, nebo je zabily vyvrácené stromy.

Nock nad pevninou postupně zeslábl na 120 kilometrů v hodině s poryvy kolem 180 kilometrů v hodině. Přesto dokázal napáchat škody v provinciích Batangas a Cavite, než vyrazil západním směrem nad Jihočínské moře.

Jde o nejsilnější bouři, která Filipíny zasáhla od tajfunu Haiyan, který před třemi lety zabil přes 6000 lidí. Dalších více než pět milionů Filipínců tehdy přišlo o střechu nad hlavou.

Tajfun Nock řádil na Filipínách | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme