Ve čtrnácti se z mého syna stal terorista, píše německá muslimka ve své knize

Yussuf Yaman se před dvěma lety zhlédl v radikálním islámu, působil mezi salafisty a sympatizoval s takzvaným Islámským státem. Letos na jaře s dvěma teenagery odpálil bombu. Jak se z čtrnáctiletého německého chlapce stal terorista, popisuje jeho matka ve své knize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimská rodina - muslimové - islám

Muslimská rodina - muslimové - islám | Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal

Yussuf a jeho dva společníci odpálili nálož na jaře v Essenu před chrámem náboženské skupiny sikhů. Výbuch zranil tři osoby. Nyní čeká Yussuf ve vyšetřovací vazbě na soud.

Jeho matka Neriman Yamanová (37) nemohla dlouho pochopit, jak se z jejího syna mohl stát extremista. Proto o tom napsala knihu, aby varovala ostatní rodiče. „Nemohli jsme tomu zabránit. Jako rodiče jsme byli úplně bezmocní. Ta druhá strana byla mnohem silnější než naše celá rodina,“ řekla Yamanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se mohl ze čtrnáctiletého Němce stát terorista, si poslechněte v reportáži Pavla Poláka.

Yussuf ještě ve čtrnácti letech poslouchal gangsterský rap a kouřil vodní dýmku. Pak ale přišla náhlá změna. „Pro mě, jako muslimku, je smutné říkat, že by se stánky, kde se nabízí korán a brožury, neměly povolovat. Že by se měly kontrolovat všechny mešity, zjišťovat, kdo tam káže a kdo tam vede s věřícími rozhovory,“ dodala Yamanová. Právě u jednoho z salafistického stánků se začal Yussuf radikalizovat.

„Našel tam bratry, začal chodit do německo-arabských mešit, pak se oblékal do dlouhého hávu. A najednou s dalšími kamarády vyrábějí bombu, kterou odpálí. Takhle se radikalizoval,“ popsala matka mladého teroristy. Nejdříve nevnímala jeho zájem o islám jako něco špatného. Přestal kvůli němu i kouřit.

Yussufa čeká soud v prosinci

Brzy ale začala ztrácet k synovi cestu. Připouští, že jako rodič udělala několik chyb. „Pokoušela jsem se to dlouho brát s nadhledem, protože jsem se bála, že bych mohla syna ztratit, že by se ode mě odvrátil úplně. Dnes bych se zachovala jinak. Sebrala bych mu mobil a dostal by zaracha, dokud by nepřišel k rozumu.“ Jestli by tím něco změnila, není samozřejmě jisté.

V Drážďanech vybuchly podomácku vyrobené nálože. Před mešitou a kongresovým centrem

Číst článek

Později začala Yamanová hledat pomoc v mešitě, u psychologů a úřadů. Dokonce se přihlásila na psychologický kurz, aby se dokázala Yussufovi přiblížit. „Když už byl problém u mého syna tak zřejmý, očekávala bych, že se o to úřady budou také víc starat,“ řekla Yamanová.

Yussufa čeká v prosinci soud. S vyšetřovateli spolupracoval a podle své matky činu lituje. Ta věří, že potom, co si odpyká trest, začne žít znovu a lépe. Prý ho v tom bude maximálně podporovat.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme