Podezřelý z útoku ve Stockholmu je Uzbek s vazbami na Islámský stát, tvrdí švédská média

Nejméně čtyři mrtví a 15 zraněných, z toho devět vážně. Taková je dosavadní bilance incidentu, při němž v pátek odpoledne najel ve Stockholmu do lidí nákladní vůz. Jak informoval deník Aftonbladet, auto vjelo do budovy obchodního centra Åhlens na nákupní třídě Drottninggatan ve stockholmské čtvrti Norrmalm, policie poté zadržela muže, který se k činu přiznal. Podezřelým je podle Aftonbladetu 39letý Uzbek, který sympatizuje s radikální organizací Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V centru Stockholmu vjel do lidí nákladní automobil.

V centru Stockholmu vjel do lidí nákladní automobil. | Zdroj: Reuters

Muž podezřelý z pátečního teroristického útoku ve Stockholmu je údajně 39letý Uzbek, který sympatizuje s radikální organizací Islámský stát. Uvádí to na svém webu švédský list Aftonbladet.

Stockholmská prokuratura předtím oznámila, že první ze dvou mužů, kteří byli v souvislosti s najetím kamionu do lidí zadrženi, je vyšetřován pro podezření z vraždy v rámci teroristického útoku.

Policie ho zadržela již v pátek na severním stockholmském předměstí Märsta. Muž má drobná zranění. Švédská veřejnoprávní televize SVT v sobotu uvedla, že druhého podezřelého dopadla policie na severozápadním předměstí švédské metropole Hjulsta. Švédská televize v sobotu ráno také uvedla, že byly v nákladním nalezeny výbušniny. Policie ale informaci nepotvrdila.

Velvyslankyně USA při OSN: Jsme připraveni k další akci v Sýrii, snad nebude potřeba

Číst článek

Švédský premiér Stefan Löfven v pátek oznámil, že úřady s okamžitou platností zavedly kontrolu na hranicích, které se v příštích deseti dnech dotknou všech osob, které se chystají zemi opustit. Opatření se může prodloužit o dalších 20 dnů.

„Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku," prohlásil šéf švédské vlády.

"Viděla jsem stovky lidí běžet o život," cituje Aftonbladet očitou svědkyni incidentu Annu. "Otočila jsem se a rozběhla se taky." Jiný svědek, Jan Granroth, byl zrovna v obchodě s botami, když ušlyšel výkřiky. "Stáli jsme uvnitř obchodu, nic jsme neslyšeli a (najednou) lidi začali křičet. Tak jsem vyhlédl ven a uviděl náklaďák, jak vráží do protější zdi." Granroth pak uprchl nouzovým východem obchodu.

Další svědek popsal paniku, která na místě vznikla. "Vyšel jsem na hlavní ulici, kde se zčistajasna objevilo velké nákladní auto. Neviděl jsem, jestli ho někdo řídí, ale vymklo se kontrole. Viděl jsem, jak přejelo nejméně dva (lidi). Rozběhl jsem se pryč, jak nejrychleji jsem mohl," popsal pro Aftonbladet muž jménem Dimitris.

[3:16]

Daniela Brodcová, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme