Ve Středozemí se potopila další loď s uprchlíky z Afriky, na palubě bylo přes 250 lidí

Loď s více než 250 africkými utečenci se potopila ve Středozemním moři, nedaleko libyjského pobřeží. Zachránit se podle agenturních informací podařilo zatím jen zlomek pasažérů. Na konečnou bilanci neštěstí se ale podle nich bude ještě muset počkat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Směrem na Lampedusu míří uprchlíci z arabských států

Směrem na Lampedusu míří uprchlíci z arabských států | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mluvčí libyjského námořnictva dnes nad ránem řekl, že do bezpečí se zatím podařilo dostat necelé tři desítky uprchlíků ze ztroskotané lodi. Na vodní hladině prý plave velké množství těl.

Podobně jako řada dalších lodí, mělo i tohle plavidlo zřejmě namířeno ze severní Afriky do Evropy. S přílivem utečenců bojuje už celé měsíce především Itálie. Jen v letošním roce do země přes Středozemní moře uprchlo přes 100 tisíc lidí, většinou z Libye.

Italští záchranáři zasahují u potopených lodí s uprchlíky často. Libyjské úřady mají oproti Italům horší podmínky. Jak napsala agentura Reuters, libyjská pobřežní stráž v současnosti existuje v podstatě jen na papíře.

Při záchranných akcích se musí spoléhat na pomoc rybářských a nákladních lodí, protože sama není na podobné operace dostatečně vybavená. Přitom jen během včerejška museli libyjští záchranáři zasahovat hned třikrát a do bezpečí dostali na pět set afrických uprchlíků. Dalších asi 700 lidí vděčí za záchranu nákladní lodi, která je vzala na palubu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme