Venezuelská volební rada přerušila proces odvolání prezidenta Madura

Venezuelská Národní volební rada oznámila, že pozastavuje shromažďování podpisů, které mají ospravedlnit vyhlášení referenda o odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Podle jihoamerického listu Latin America Herald Tribune se měly podpisy začít sbírat 26. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí volební rady přišlo poté, co soudy věrné Madurovi pozastavily předběžnou petici v pěti venezuelských státech s tvrzením, že ji provázejí podvody. Pokud by Národní volební rada obdržela během tří dnů podpisy dvaceti procent z 19 milionů voličů, musela by referendum vyhlásit.

Referendum o odvolání Madura? Nejdříve příští rok, uvedla venezuelská volební komise

Jak komentátor podotýká, socialistický prezident Maduro je tak neoblíbený, že by ho Venezuelané zcela jistě odvolali. Jeho setrvání v úřadu si podle průzkumů přeje nanejvýš pětina voličů.

Národní volební rada teď prohlásila, že sbírání podpisů „pozastavuje, dokud se nevyšetří podvody, které provázejí jejich shromažďování“. Přestože je všelidové hlasování o odvolání prezidenta zakotveno v ústavě, Maduro se je snaží odvrátit všemi prostředky.

Často při tom, jak tvrdí opozice, ústavu porušuje. Už loni v prosinci utrpěl největší volební porážku v historii země, když jeho strana a spojenci přišli o dva miliony hlasů a ztratili většinu v parlamentu.

Radě navzdory

Venezuelané se ani teď nevzdávají naděje, že neoblíbeného prezidenta sesadí. Ve státě Monagas opozice odmítla sbírání podpisů přerušit. A hlavní zastánce referenda, vůdce opozice Henrique Capriles, který je guvernérem státu Miranda, vládu varoval. Na Twitteru ji upozornil, že se pustila na velmi nebezpečnou cestu, která krizi v zemi jen prohloubí.

Protest proti prezidentu Madurovi | Foto: flickr.com, Carlos Díaz, CC BY 2.0

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme