Vojenské zásahy v Sýrii musí mít souhlas OSN a syrské vlády, požaduje Moskva

Do syrského konfliktu se poprvé zapojí i americké pozemní jednotky. Spojené státy v listopadu vyšlou až 50 členů zvláštních sil. Měli by sloužit pouze jako poradci pro umírněné rebely, kteří bojují proti radikálním islamistům. Ve výbavě ale budou mít Američané také zbraně. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov upozornil, že zahraniční vojenské operace v Sýrii musí mít souhlas OSN a syrské vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci ve Vídni

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

Účastníky vídeňských jednání o Sýrii zaskočila informace, že se prezident Spojených států Barack Obama rozhodl vyslat do Sýrie zvláštní jednotky.

Ty mají cvičit tamní povstalce proti režimu prezidenta Bašára Asada a islámským extremistům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy vyšlou do Sýrie pozemní jednotku. Podle Ruska musí vnější zásah zůstat legitimní. Více od Martina Dorazína

„Ohledně přesného počtu jednotek nemohu být konkrétní, hlavně z bezpečnostních důvodů. Chceme našim specialistům zajistit co nejlepší podmínky k práci. Sýrie patří k velmi problematickým oblastem,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Podle Ruska si tato nová situace vyžaduje užší mezinárodní vojenskou koordinaci.

Rusko vzalo na vědomí vysvětlení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že se vídeňská schůzka náhodou časově shodla s rozhodnutím vyslat do Sýrie americké vojáky.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ale upozornil, že vyslání pozemních sil americké armády do Sýrie je jednostranným krokem, který nebyl dohodnut s Damaškem.

USA do Sýrie pošle speciální pozemní jednotky. Budou radit umírněné opozici

Číst článek

Lavrov řekl, že Rusko ani Spojené státy sice nechtějí sklouznout k tzv. válce s plnou mocí, je ale evidentní, že se mezinárodní vojenská spolupráci stává v této situaci aktuálním úkolem.

„Ruský postoj se nemění - boj proti terorismu musí být legitimní a v souladu s mezinárodním právem,“ prohlásil Sergej Lavrov. To se podle něj týká jakékoli vzdušné nebo pozemní operace a kontingentu v Sýrii.

„Máme společného nepřítele a musíme najít způsob, jak legitimně spolupracovat v boji proti němu,“ dodal Lavrov.

Vojenští odborníci teď diskutují o tom, jestli padesátičlenná jednotka může v Sýrii něco změnit. Prezident Barack Obama ale podle mluvčího Bílého domu nepředpokládá, že by jeho krok mohl syrský konflikt vyřešit. A přesvědčený o tom není ani vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr:

„50 vojáků speciálních jednotek určitě není zanedbatelná síla. Nedá se ale předpokládat, že by to mohlo nějak zásadně zvrátit průběh nebo výsledek konfliktu.“

Podle Visingra má takový počet mužů spíše symbolický význam a jejich možnosti budou v Sýrii značně omezené.

Rusko pozemní akci nechystá

Podle posledních slov prezidenta Vladimira Putina Rusko pozemní operaci zatím nechystá. Podle ruských nezávislých vojenských expertů není ani ta vyloučena, pokud bude hrozit pád Damašku a prezidenta Bašára Asada, který je věrným spojencem Moskvy.

I proto se Sergej Lavrov ve Vídni tolik snažil prosadit zástupce Asadovy vlády do příštích jednání, která by se měla konat za dva týdny, přestože Spojené státy trvají na tom, že Asad musí odejít a není součástí řešení syrského konfliktu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme