Volební kampaň pokračuje v USA do poslední chvíle. Trumpa podpořili příznivci přímo před jeho mrakodrapem

Po více než rok a půl dlouhé kampani, která stála milióny dolarů a úsilí tisíců lidí, Američané vyrážejí volit nového prezidenta. Hillary Clintonová a Donald Trump svedou tvrdý souboj o prezidentské křeslo a oba kandidáti se na poslední chvíli snaží získat na svou stranu voliče v klíčových státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do Trumpova mrakodrapu Trump Tower

Vstup do Trumpova mrakodrapu Trump Tower | Zdroj: Reuters

Přímo před budovou Donalda Trumpa stála v pondělí skupinka Hispánců, kteří skandovali „postavme zeď!“. Čtyřicetiletý Pedro, který přišel do Ameriky z Kuby, tvrdí, že politici tuto zemi prodali kousek po kousku. Jedině Trump prý může znovu udělat pořádek a učinit ji znovu velkou, podle hesla, které je mottem jeho kampaně. On by svou zemi nikdy neprodal, dodává Pedro.

„Přišel sem jsem v roce 1990 legálně, když mi bylo pět let,“ říká další muž před mrakodrapem Rodrigo, který přišel do Spojených států z Ekvádoru. Tvrdí, že je nespravedlivé, jakou podporu mají nelegální přistěhovalci. Rodrigo tvrdí, že oni sami si všechno museli vybojovat, navíc musí platit pětatřiceti procentní daň. Ti, kteří jsou v zemi nezákonně, dostávají podporu a všechno mají zadarmo, to podle něj není fair.

Ve státu, který se výrazně kloní ke Clintonové, je ale jejich postoj spíš ojedinělý. Lee Talingtonová, která se s dcerkou v kočárku vydala obhlédnout přípravy před Javitzovým sjezdovým centrem, má o své volbě jasno. Čtyřiatřicetiletá letá učitelka dá hlas Hillary Clintonové. Donaldu Trumpovi prý nedůvěřuje, nelíbí se jí to, jak mluví o ženách a nevěří, že má vlastnosti, které by měl mít prezident.

Demokratickou kandidátku, která má šanci stát se vůbec první prezidentkou v historii Spojených států, bude volit i další Newyorčanka, Permilla. I přes kritiku za netransparentnost a tajnůstkářství považuje Clintonovou za důvěryhodnou političku.

Pro drtivou většinu Američanů je volební úterý vysvobozením z koloběhu devatenáctiměsíční kampaně, která co do tvrdosti a vyhrocenosti nemá v novodobých amerických dějinách obdoby. Oba kandidáti patří svorně k nejoblíbenějším v historii. O to těžší bude pro vítěze, ať už se jím stane kdokoli, sjednotit hluboce rozdělený národ a být důvěryhodným prezidentem či prezidentkou skutečně pro celé Spojené státy.

Jan Šmíd, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme