Východním Mosulem otřásají boje mezi islamisty a vládními jednotkami. Civilisté se snaží uprchnout

V severoiráckém městě Mosul, které ovládají bojovníci takzvaného Islámského státu, propukly těžké boje mezi islámskými radikály a iráckými vládními jednotkami a jejich spojenci. Irácké síly obsadily další dvě čtvrti na východě města. Část civilního obyvatelstva se snaží z města utéct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva bratři zranění při dobývání Mosulu

Dva bratři zranění při dobývání Mosulu | Zdroj: Reuters

Irácké zvláštní síly ve východní části města v sobotu zasáhl sebevražedný útok. Islámský terorista odpálil auto s výbušninou mezi iráckými vojáky, informovala agentura AP. Poté následovala ostrá dělostřelecká a minometná palba, uvedl irácký důstojník, který se podílí na dobytí druhého největšího města Iráku.

„Boje byly ráno intenzivní. Snažíme se opevnit naše pozice ve čtvrti (na východě města),“ řekl agentuře AFP podplukovník elitní protiteroristické jednotky nasazené v Mosulu. Vládní síly se podle něj také pokusí obklíčit jinou čtvrť.

Podle OSN zabíjí IS v Mosulu civilisty. Kvůli zradě a kolaboraci

Číst článek

Dobýt obě východní čtvrti pomohla vládním vojskům americká a irácká letadla. Podle agentury Reuters iráčtí vojáci zabili 30 islamistů a zničili tři raketomety a devět aut s nastraženými bombami.

Kvůli tvrdým bojům se část civilního obyvatelstva vydala na okraj Mosulu. Mnozí nesli bílé prapory a podle agentury AFP chtějí odjet vojenským kamionem do úkrytu mimo město.

Bojovat do posledního muže

Není jasné, kolik vojáků vládních jednotek při dobývání Mosulu padlo. Irácká armáda totiž nezveřejňuje počty svých mrtvých ani raněných. Zdravotníci ale hovoří o desítkách mrtvých a raněných od 17. října, kdy Bagdád zahájil ofenzivu na Mosul.

Irácké jednotky vstoupily do města na počátku tohoto měsíce a nyní ovládají jeho východní okraje. Další postup je ale pomalý. Komplikují jej hustě obydlené čtvrti plné civilistů, které bojovníci Islámského státu nahnali do města. Nyní používají obyvatele jako živé štíty.

Postup také komplikuje odhodlání islámských bojovníků. Pro Islámský stát je Mosul posledním velkým iráckým městem, které ovládají. Proto ho budou fanaticky bránit až do své smrti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme