Vyměňte řidičák za slevu na nudle, vyzývá Japonsko staré řidiče

Jak zvýšit bezpečnost na silnicích? V Japonsku přišli s nečekaným řešením - část seniorů dostala nabídku na slevy na jídlo. Ovšem pod podmínkou, že odevzdají řidičský průkaz. Země se tak snaží vypořádat se stále vyšším počtem nehod, které způsobují řidiči starší 75 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Levnější ramen - odměna pro ty, kteří se vzdají volantu.

Levnější ramen - odměna pro ty, kteří se vzdají volantu. | Foto: Fotobanka Profimedia

S nápadem přišli v japonské prefektuře Aiči. Tamní senioři si budou moci užívat slevy v pobočkách restauračního řetězce Sugakiya. Na porci nudlí s rýží a zeleninou, která stojí v přepočtu něco přes sto korun, dostanou 15 procent slevu. Budou ale muset ukázat doklad o tom, že na policii odevzdali svůj řidičský průkaz. Jinde za stejné potvrzení nabízejí slevy třeba ve veřejných lázních, u holiče nebo v lékárně a také levnější taxi.

V Japonsku lidé v průměru žijí nejdéle na světě - očekávaná délka dožití je tam skoro 84 let. V zemi má řidičák asi 17 milionů důchodců, skoro třetině z nich pak je víc než 75 let. A právě tato skupina v posledních letech způsobuje stále více nehod, a to přesto, že celkem v Japonsku nehodovost klesá.

Někdy za to můžou problémy se zrakem, jindy se soustředěním - například když si řidiči spletou brzdu s plynem. Jen tento měsíc zabila 83letá žena dva chodce a o čtyři roky starší muž koncem října smrtelně zranil šestiletého školáka.

Vláda se proto snaží vymýšlet takové opatření, které tomu zabrání, ale současně starší lidi neodsoudí k izolaci.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme