Vyostřená kampaň rozdělila Spojené státy. Tisíce lidí opět protestovaly proti Trumpovi

Tisíce demonstrantů opět vyšly do ulic amerických měst. Protestovaly proti vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v úterních prezidentských volbách. Vyčítají mu, že jeho kampaň podnítila xenofobní a rasistické nálady. V některých městech se pak dokonce objevily graffiti s hákovým křížem. Trump označil protesty za neférové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti Donaldu Trumpovi. Policisté dohlížejí na protesty v Minnesotě

Protesty proti Donaldu Trumpovi. Policisté dohlížejí na protesty v Minnesotě | Zdroj: Reuters

Protesty proti budoucímu prezidentovi propukly druhý večer po sobě v New Yorku, Kalifornii a mnoha dalších amerických státech.

V New Yorku se stovky lidí opět sešly před Trumpovým mrakodrapem Trump Tower na Páté avenue. Křičeli protitrumpovské slogany a v rukou měli transparenty s hesly vyjadřujícími hněv nad osobou příštího prezidenta.

„Jde o klimatickou změnu, dohodu s Íránem. Jde o práva homosexuálů, masové deportace. Ať se na to díváte, odkud chcete, ten chlap to od začátku do konce vidí všechno špatně," řekl agentuře AP jeden z demonstrantů David Thomas.

Na druhém konci USA v San Francisku stovky lidí křičeli „není to můj prezident“ a vyzývaly newyorského miliardáře k rezignaci na funkci, do níž byl zvolen. Pod stejným heslem #NotMyPresident se protestující sdružují také na sociální síti Twitter.

Protestující v Minneapolisu a Portlandu krátce přiměli úřady k uzavření několika klíčových dopravních tepen. Další stovky lidí vyrazily k pochodům ve Filadelfii, Louisville nebo Baltimore.

Na rozdíl od středy, kdy policie zadržela na několika místech více než 50 lidí, byly ve čtvrtek večer demonstrace poklidnější a k zatýkání téměř nedošlo. Trump už protesty označil za neférové.

„Právě proběhla velmi otevřená a úspěšná volba prezidenta. Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!" napsal na Twitteru Trump.

Ameriku rozdělila jedna z nejvyostřenějších kampaní historie a emoce se nedaří uklidnit ani přes smířlivá slova jak Donalda Trumpa, tak i Baracka Obamy. Stávající prezident ve čtvrtek v podvečer přivítal Trumpa v Oválné pracovně Bílého domu.

Fajn chlap, těším se na další setkání, řekl Trump. V Bílém domě se sešel s Obamou

Číst článek

Historické setkání se neslo v duchu vzájemného respektu a uznání. První vzájemnou schůzku po volbách popsali jako velmi dobrou.

Obama řekl, že udělá vše, aby byl jeho následovník úspěšným prezidentem. „Pokud uspěje, uspěje i naše země,“ řekl Obama.

Trump na druhé straně Obamu nazval velmi dobrým mužem a řekl, že v budoucnu ocení jeho rady. Obama a Trump se přitom v minulých měsících obviňovali ze závažných chyb a neschopnosti vést zemi.

Obama a Trump se sami tváří tvář prakticky nikdy před tím nesetkali. Jejich schůzka byla původně plánovaná na deset minut, protáhlo se ovšem na hodinu a půl. Donald Trump do funkce oficiální nastoupí 20. ledna 2017.

Donald Trump se sešel se současným americkým prezidentem Barackem Obamou | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme