Výrobce traktorů porouchané stroje na dálku vypíná, farmáři si je začali hackovat

Farmáři jsou nespokojení se servisem vyhlášené americké značky zemědělské techniky JohnDeer. Traktory už dávno nejsou stroje, které se opravují klíčem a kladivem. Dnešní zemědělská technika má v sobě minimálně stejné množství elektroniky jako moderní auta. Některé traktory jsou už dokonce ovládané na dálku prostřednictvím senzorů a daty z GPS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor, farmář, zemědělství, pole, úroda

Traktor, farmář, zemědělství, pole, úroda | Zdroj: Reuters

Některým zemědělců, to ale přidělává vrásky na čele. Firma John Deer má totiž podmínky, které nařizují pouze značkový servis. V případě poruchy může firma traktor na dálku vypnout a farmář pak musí vyčkat na příjezd specializovaného technika. A to prý často trvá dlouhé dny, které se někdy podepíšou na kvalitě úrody. A právě proto začali hackeři z Ukrajiny nabízet farmářům své služby a traktory hackují.

Hackeři umí obejít systém traktoru. Na internetu nabízí crack, který po nahrání do počítače zemědělské techniky umožní upravit konfiguraci firmwaru. To znamená, že se může vyhnout povinnému servisu a nechat opravy například až na dobu, kdy bude po sklizni.

A navíc můžou pracovat i s dalšími parametry. Je to něco podobného, jako když si majitel auta nechá takzvaně přečipovat řídící jednotku, aby dosáhl vyššího výkonu. Ceny hacknutí traktoru se pohybují v řádu stovek dolarů.

Program na hacknutí systému v traktoru se prodává na internetu v řádu stovek dolarů.

03829285.png
Program na hacknutí systému v traktoru se prodává na internetu v řádu stovek dolarů. (repro/Cartec-systems)

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme