Vyrůstá negramotná generace? Děti syrských uprchlíků nemají kam chodit do školy

V táborech v Libanonu jsou mnohé děti syrských uprchlíků už šestým rokem. Místní školy je nedokážou pojmout a v docházení na vyučování je omezují i tamní úřady. Běženci si uvědomují, že vyrůstá negramotná generace, a chtějí postavit stanové školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Německu

Syrští uprchlíci v Německu | Zdroj: Reuters

Mezi syrskými uprchlíky vyrůstá celá generace negramotných a nevzdělaných lidí. Sýrie přitom měla jednu z nejvyšších úrovní vzdělání v arabském světě. Jenom v sousedním Libanonu zůstává mimo školu čtvrt milionu syrských uprchlických dětí. Mnohé z nich jsou bez výuky už šestým rokem a rodiče mluví o ztraceném dětství. Syřané v libanonských táborech se snaží situaci řešit alespoň provizorně.

"V našem rajonu máme 1750 dětí ve školním věku, 65 až 70 procent z nich ale nemá možnost do školy chodit," říká Ámir Sa´duddín původem z Damašku. Nyní bydlí ve stanu, který stojí uprostřed malého tábora se dvěma stovkami běženců. Ámirovy čtyři malé děti ho přiměly situaci se školní docházkou řešit. "Vždyť těm dětem utíká čas mezi prsty, aniž by někdo rozvíjel jejich schopnosti, nadání. Ztrácí mládí hraním si mezi stany nebo na ulici. Co tahle generace v budoucnu společnosti přinese?" klade si otázku.

Téměř dvě třetiny dětí uprchlíků nechodí do škol. Péče o jejich vzdělání je zanedbaná

Číst článek

Libanonská vláda zavedla ve svých školách odpolední vyučování pro syrské děti. Úřady ale zároveň omezují uprchlíkům pohyb, a velká část dětí se tak do škol nedostane. "Místní školy všechny děti nepojmou. Malé dítě ale zároveň nemůže dojíždět do jiné školy třeba 40 kilometrů denně," říká Ámirův kolega Abú Muhammad.

Pro děti, které zůstaly mimo vyučovací proces, teď chtějí postavit alespoň neformální stanové školy přímo v táborech. "Máme tu v táborech syrské akademiky a vysokoškoláky, kteří výuku hravě pokryjí," plánuje Ámir. Spolu s Abú Muhammadem shánějí humanitární organizaci, která by jejich projekt podpořila.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme