Vyšetřování z rozhodnutí prezidentova mluvčího. Bílý dům se pídí po zdrojích úniků

Prezident Donald Trump posvětil rozhodnutí svého mluvčího Seana Spicera zkontrolovat mobily personálu kvůli možným únikům informací. V úterý to uvedla televize CNN s odvoláním na několik informovaných zdrojů. Spicer zprávu nepopřel, řekl ale, že Trump s rozhodnutím nemá nic společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer. | Zdroj: Reuters

Mluvčí se podle CNN rozhodl prověřit kontakty svých spolupracovníků s novináři, aby zjistil, zda informace neunikly prostřednictvím textových zpráv nebo s pomocí šifrovacích nástrojů. Rozhodnutí je podle televize signálem celému Bílému domu, že Trump je úniky informací rozhořčen.

Trump podle CNN rovněž dal souhlas s pátečním Spicerovým rozhodnutím zamezit vstup na tiskovou konferenci zpravodajům několika významných amerických médií. I v tomto případě ale Spicer podíl prezidenta na tomto kroku popřel.

Ideologové, pragmatici a vykřičníky. Kdo velí 'orchestru dýk a mečů' v Trumpově Bílém domě?

Číst článek

"Nic neposvětil a ani nevěděl, co dělám. Není to přesné," řekl mluvčí americké televizi. "Nevěřím ani, že o tiskové konferenci věděl. V žádném případě jsem o ní s ním ani s kýmkoli jiným z Bílého domu nediskutoval," dodal.

Server Politico o víkendu napsal, že Spicer dokonce vyzval spolupracovníky, aby shromáždili své mobily na stole pro následnou kontrolu. Podobnou informaci dnes přinesla i agentura AP. Spicer si podle ní vyžádal soukromé i služební aparáty, aby mohl komunikaci svých spolupracovníků zkontrolovat. Řekl jim, že využívání šifrovacích aplikací zakazuje zákon. Požádal personál tiskového oddělení, aby informace o kontrole telefonů nepronikla do médií. Podle AP se tak stalo bezprostředně poté.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme