Vztah mezi USA a Českem se po volbách nezmění, tvrdí americký velvyslanec v Praze

Spojené státy potřebují silnou Evropu bez ohledu na to, kdo bude prezident. I proto se vztah mezi USA a Českou republikou nezmění, tvrdí americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrew Schapiro

Andrew Schapiro | Foto: Jana Přinosilová

„Pracuji pro prezidenta Obamu a bude to tak až do jmenování nového prezidenta, což bude někdy na konci ledna. Ale Spojené státy potřebují silnou a prosperující Evropu a na tom se nic nezmění,“ tvrdí Schapiro, který odmítá, že by už bylo rozhodnuto.

„Nemáme konečný výsledek. Konečný výsledek je tehdy, kdy někdo získá 270 volitelů. To zatím nikdo nemá. Vypadá to, že brzy budeme vědět, ale zažil jsem několik bláznivých voleb, jako v roce 2000,“ upozornil velvyslanec na souboj mezi Georgem Bushem mladším a Alem Gorem, který rozhodlo ruční přepočítání hlasů na Floridě.

ONLINE: Ve Spojených státech se sčítají hlasy. Po prezidentství sahá Donald Trump

Číst článek

I přesto jsou podle něj dosavadní výsledky sčítání překvapivé. „Průzkumy předpokládaly těsné, ale jednoznačné vítězství Clintonové.“

Historie vztahů až k Wilsonovi a Masarykovi

Schapiro si však není jistý, jestli Trumpovo případné vítězství Spojené státy ovlivní. „Během kampaně se hovořilo o mnoha otázkách jako o státním zdravotnictví, o jmenování soudců nejvyššího soudu. Nicméně nedovoluju si předpovídat, zdali skutečně by Donald Trump splnil všechno to, o čem při těchto předvolebních hovorech mluvil,“ řekl.

Vztahy mezi Prahou a Washingtonem jsou podle velvyslance silné, a proto neočekává žádný dopad na jejich vztahy. „Česko-americké vztahy jsou velmi silné. Máme historii, která jde až k Tomáši Masarykovi a k Woodrowu Wilsonovi. A proto skutečně pochybuji, že by změna prezidenta, ať už jím bude Donald Trump, nebo Hillary Clintonová, poškodily nebo oslabily vztahy mezi našimi zeměmi,“ tvrdil.

Předpokládá také zachování pevného partnerství v Severoatlantické alianci. A to i přes Trumpova slova, že státy, které se nedostatečně podílejí na společné obraně, nemohou počítat s ochranou USA. „Myslím, že každý rozumný pozorovatel ví, že NATO je nejdůležitější garant nejen pro Evropu, ale i pro nás. A nepředpokládám, že by se to měnilo,“ ujistil Schapiro.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme