World Press Photo vyhrál snímek vraha ruského velvyslance. Uspěl i český fotograf

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2016 vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. V kategorii sportovní reportáže byl oceněn český fotograf Michael Hanke.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek fotografa agentury AP, který zvítězil v soutěži World Press Photo

Snímek fotografa agentury AP, který zvítězil v soutěži World Press Photo | Zdroj: Reuters

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii turecké metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Karlova zabil na vernisáži v ankarské galerii policista 22letý Mevlüt Mert Altintaş, který naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za bombardování a dobytí severosyrského města Aleppo. Poté ho turecká policie zastřelila.

V Turecku zastřelili ruského velvyslance. Nezapomeňte na Aleppo, křičel útočník

Číst článek

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale ve výsledku jsme cítili, že záběr roku byl explozivním snímkem, který skutečně vystihoval nenávist našich časů. Pokaždé, kdy se objevil, téměř jste se museli odtáhnout od obrazovky,“ popsala výsledek soutěže porotkyně Mary F. Calvertová. Další porotce označil záběr za "tvář nenávisti".

Snímek fotografa agentury AP, který zvítězil v soutěži World Press Photo | Foto: Reuters

Český fotograf Michael Hanke skončil ze tří oceněných na druhém místě za snímky z turnaje mladých šachistů. V kategorii zvítězil Ital Giovanni Capriotti, třetí byl Kanaďan Darren Calabrese.

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme