Řeku na Novém Zélandu uznaly úřady za živou bytost. Poprvé v historii světa

Novozélandská řeka Whanganui se od středy může chlubit světovým prvenstvím: parlament ostrovní země jí oficiálně přiřkl status živoucí osoby. Tedy aspoň v očích práva. Jedná se o velké vítězství tamních Maorů, kteří za svoji posvátnou řeku bojovali 170 let, informoval server ABC News.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Whanganui.

Řeka Whanganui. | Foto: Fotobanka Profimedia

Whanganui pramení na sopečných svazích v srdci Severního ostrova, odkud se klikatí její 290 kilometrů dlouhá cesta do moře. Je to třetí nejdelší řeka Nového Zélandu, proslulá svou přírodní krásou.

A od letošního března se pyšní i něčím dalším: stala se prvním krajinným prvkem světa, který úřady oficálně prohlásily za legálně živý. Novozélandští poslanci totiž ve středu rozhodli o změně zákonného statusu Whanganui a přiřkli řece právní osobnost, čímž jí přiznali nárok bránit svoje práva.

Dlouhý boj

Skončila tak 170 let dlouhá bitva domorodé maorské komunity Iwy, která Whanganui uctívá jako posvátnou a od 19. století za ni bojovala s novozélandskou vládou. Díky nově přijatému zákonu teď zájmy řeky budou společně zastupovat dva lidé, přičemž jednoho vyberou Maoři a druhého vláda.

Novému Zélandu chybí sperma. Experti povolali 'Spermana' a doufají v pomoc ze zámoří

Číst článek

Vyjednávání mezi Maory a Wellingtonem formálně začala v roce 2009. O pět let později podepsaly obě strany dohodu, z níž loni vzešel zákonný návrh. Ten parlament schválil právě tento týden.

„Whanganui Iwi bojovali za uznání jejich vztahu s řekou Whanganui už od 70. let 19. století. Dneškem dospěl nejdelší soudní spor novozélandské historie do svého konce,“ řekl novinářům ministr pro vyjednávání Christopher Finlayson.

Rozhodnutí přiznat řece právní osobnost je podle něj jedinečné. „Tato legislativa uznává hluboké duchovní pouto mezi (Maory) a řekou jejich předků, a vytváří silný základ pro budoucnost řeky Whanganui,“ citují ministra ABC News.

Jedna kniha končí, druhá začíná

Maoři zákon pokládají za velkou satisfakci, potvrdil pro Telegraph jejich mluvčí Gerrard Albert. „Vždycky jsme věřili, že řeka Whanganui je nedělitelný a živoucí celek (neboli) Te Awa Tupua, který sjednocuje všechny své fyzické a duchovní prvky od hor ve středu Severního ostrova až k moři,“ řekl Albert. „Byl to dlouhý, těžký boj. Dnes zavíráme knihu téhle části naší historie, zítra začneme psát další.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme