Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Syrský režim už má kontrolu nad téměř celým Aleppem, alespoň podle Ruska. Podle Moskvy oblasti kontrolované povstalci během dvou dnů opustilo na 50 000 civilistů a po odchodu těch zbylých syrská armáda město "osvobodí".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušník proasadovských milicí v Aleppu.

Příslušník proasadovských milicí v Aleppu. | Zdroj: Reuters

Podle Moskvy budou vládní síly v "osvobozování" východní části města pokračovat v okamžiku, kdy budou evakuování zbylí civilisté.

OSN má obavy o stovky mužů. Zmizeli poté, co utekli z povstaleckých částí Aleppa

Číst článek

Ruské ministerstvo obrany v sobotu dopoledne informovalo, že Damašek v současnosti kontroluje už 93 procent někdejší obchodní metropole.

Ukažte trochu slušnosti

O situaci v Aleppu mají v sobotu jednat v Ženevě představitelé USA a Ruska. Do Paříže se pro změnu sjeli představitelé deseti evropských a arabských zemí, kteří mají jednat se zástupci syrské opozice.

Mladý klaun z Aleppa pomáhal dětem zapomenout na válku. Teď je mrtvý

Číst článek

A před schůzkou zaznívají silné výroky. Například francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault se nechal slyšet, že Moskvu v Sýrii víc zajímá upevnění moci "diktátora" Bašára Asada, než boj s terorismem.

Podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho je zásadním problémem skutečnost, že povstalci Damašku nevěří, že jim bude umožněn odchod z kontrolované oblasti. Rusko a Asad mají v současné situaci příležitost ukázat "trochu slitování".

Štěpán Macháček, Michal Žák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme