Z berlínského muzea ukradli stokilovou zlatou minci. Její cena je nejméně čtyři miliony dolarů

Berlínské muzeum a německá policie řeší nepříjemný problém. Z tamního numismatického muzea se totiž ztratila zlatá mince. Váží totiž sto kilogramů a má astronomickou cenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatá mince Big Maple Leaf

Zlatá mince Big Maple Leaf | Zdroj: Reuters

Jedná se o kanadskou minci s názvem Big Maple Leaf v nominální hodnotě milionu dolarů, tedy v přepočtu skoro 25 milionů korun. Je z ryzího zlata. Stejných mincí je na světě jen pět a vyrazit je nechala kanadská královská mincovna v roce 2007.

Na jedné straně má portrét královny Alžběty II, která také jeden exemplář vlastní, a na druhé straně je javorový list. Váží sto kilogramů a je tlustá tři centimetry s průměrem přes půl metru.

Zloději se do Bodeho muzea, které má jednu z největších numismatických sbírek na světě, vloupali v noci. Podle policie jich nejspíš bylo víc, protože by jeden člověk sto kilogramů drahého kovu nepozorovaně odnesl jen stěží.

Podle mluvčího Berlínské policie Winfrieda Wenzela se zloději do muzea vloupali nejspíš zadním oknem. Pak vnikli do expozice, kde vzali pouze tuto jedinou minci. Překonat přitom museli neprůstřelné sklo, které exponát zabezpečovalo.

Zloději si nejspíš přijdou na pořádný balík. Jen zlato, ze kterého je mince vyrobená, má totiž při aktuálním kurzu hodnotu přes sto milionů korun.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme