Z běženců otroky. V Libyi prodávají lidi přímo na ulici

Chaos, násilí, útoky islamistů. Libye od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 jako stát prakticky nefunguje. Přes severoafrickou zemi do Evropy míří statisíce běženců, mnozí z nich ale podle Mezinárodní organizace pro migraci skončí v Libyi jako otroci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od pondělka bylo na cestě z Libye do Itálie z vratkých člunů převezeno do bezpečí přes 10 000 lidí (ilustrační).

Od pondělka bylo na cestě z Libye do Itálie z vratkých člunů převezeno do bezpečí přes 10 000 lidí (ilustrační). | Foto: Fotobanka Profimedia

Podle zprávy zveřejněné Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) je situace v Libyi alarmující. Případy novodobého otroctví už sice byly v nedávné minulosti zaznamenány, ale podle výpovědí lidí, kteří z Libye uprchli, jde skutečně o velmi závažný problém.

Trhy s otroky se staly něčím zcela běžnými. Nyní se lidé - na rozdíl od předchozích let - prodávají přímo na veřejných prostranstvích. Jedním z takovýchto měst je Sabha ležící na jihu Libye.

Na vině je mimo jiné naprostý chaos, který v zemi panuje. O vládu usilují dva kabinety, ten na východě neuznává vládu v Tripolisu, která má ale podporu OSN. Násilí je v zemi všudypřítomné, v Libyi působí tzv. Islámský stát, islamisté také v roce 2012 zabili amerického velvyslance Christophera Stevense a tři další pracovníky diplomatické mise, zaměřují se i na únosy.

Z běženců otroci

Za obchodování s lidmi stojí hlavně pašerácké gangy, které za peníze slíbí běžencům, že je přepraví nejen přes hranice, ale přes celou Libyi až na pobřeží, odkud se dále chtějí dostat do Evropy. Často ale končí právě na trzích s otroky.

Mezinárodní společenství se snaží proti pašerákům lidí v Libyi bojovat. Především Evropská unie, která věnuje na boj proti pašerákům, na ochranu hranic i na další projekty 200 milionů eur. Nechala také pro práci v libyjské pobřežní stráži vyškolit už 90 lidí a Brusel chce i větší zapojení nevládních a dalších organizací. Řada z nich, včetně Mezinárodní organizace pro migraci, už působí i v zemích sousedících s Libyí, kde se zaměřují i na pomoc lidem, kterým se z otroctví podařilo utéci.

U libyjských břehů se převrátily čluny s 250 uprchlíky, zatím se našlo pět těl

Číst článek

Nejvíce migrantů míří z Libye do Itálie, proto s libyjskou vládou podporovanou OSN dohodl o vracení běženců právě Řím. Itálie také poskytne libyjské pobřežní stráži deset lodí a první z nich by měla předat v polovině května.

Nejdůležitější ale je, aby Libye začala fungovat jako stát a došlo k usmíření mezinárodně podporované vlády Fajíze Sarradže a řádně zvoleného parlamentu v Tobrúku, který ji dodnes neuznal.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme