Z Egypta už se vrátilo 11 tisíc ruských turistů, další desetitisíce na odlet čekají

Rusové opouštějí Egypt. Od vyhlášení zákazu letů v pátek se jich už vrátilo asi 11 tisíc, oznámil ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Dalších asi 70 tisíc ruských turistů v Egyptě zůstává, hlavní nápor se očekává dnes odpoledne a večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští turisté opouštějí egyptské letovisko Šarm aš-Šajch

Ruští turisté opouštějí egyptské letovisko Šarm aš-Šajch | Zdroj: Reuters

Zavazadla těch, kteří se vracejí, přepravují z bezpečnostních důvodů zvláštní letadla ministerstva pro mimořádné situace až po důkladné prohlídce.

Jak potvrdil ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, do Egypta už přiletěla první ze tří skupin ruských expertů, kteří prověří kvalitu bezpečnostních opatření na všech hlavních egyptských letištích.

Rusové pozastavili všechny lety do Egypta v pátek. Připojili se tak k Britům a Irům, kteří již ve středu zastavili spojení do Šarm aš-Šajchu.

Zavazadla ruských turistů se z bezpečnostních důvodů přepravují zvlášť | Foto: Reuters

Jde o reakci na katastrofu ruského Airbusu A321, který letěl minulý týden v sobotu z egyptského letoviska do Petrohradu, ale zřítil se na Sinajském poloostrově. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě.

V Petrohradském chrámu sv. Izáka se dnes proto konala panychida za všechny oběti letecké katastrofy. Srdce zvonu odbilo celkem 224 krát a televizní grafika ke každému úderu připojila fotografii oběti se smutečním černou páskou v rohu.

Washington a Londýn mají podezření, že zkázu stroje mohl zavinit teroristický útok, konkrétně bomba na palubě. K útoku na letadlo se přihlásila odnož Islámského státu ze Sinajského poloostrova. Rusko ale stále považuje teroristický útok na své letadlo jen za jednu z možných příčin katastrofy.

Mezistátní letecký výbor oznámil, že vyšetřovací komise už provedla předběžnou analýzu černých skříněk. Podle těchto informací až do okamžiku rozlomení letadla přístroje nezaznamenaly žádné mimořádné situace s výjimkou zvukového šumu v poslední vteřině záznamu.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme