Z Latinské Ameriky míří do USA tisíce lidí. Chtějí to stihnout před nástupem Trumpa

Do Spojených států proudí z Latinské Ameriky podstatně více běženců, než bylo v posledních letech běžné. Nejvíce jich odchází z Hondurasu, Salvadoru a Guatemaly. Jedním z důvodů jsou i obavy z Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexická hranice

Mexická hranice | Zdroj: Reuters

Americká pohraniční stráž zadržela na jižní hranici od loňského do letošního září přes 400 000 lidí. To je - v porovnání s předchozím fiskálním rokem (od září do září) - nárůst o čtvrtinu.

V posledních týdnech a měsících číslo roste ještě více, a to proto, že se Latinoameričané chtějí do vysněné země dostat ještě před 20. lednem 2017.

Trump drží slovo. Chce vyhostit až tři miliony nelegálních přistěhovalců, hlavně zločinců a členy gangů

Číst článek

Právě tehdy se funkce prezidenta USA chopí republikán Donald Trump, jenž notnou část své volební kampaně postavil právě na příslibu boje s nelegální migrací.

Svůj podíl na neutěšené situaci mají pašeráci lidí (přezdívaní "kojoti"), kteří těží ze strachu. "Říkají lidem, že se musejí dostat do Spojených států dřív, než se Trump chopí úřadu," vysvětlila jejich taktiku náměstkyně honduraského ministra zahraničí Maria Andrea Matamorosová.

To potvrzuje i guatemalský ministr zahraničí Carlos Raúl Morales. "Kojoti nechávají lidi v dluzích, jako platbu za cestu si berou jejich majetek," popsal.

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump | Foto: Reuters

Jen za minulý týden skončilo v detenčních zařízeních poblíž texaské hranice s Mexikem na 500 lidí. Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Jeh Johnson začátkem listopadu informoval, že úřady zadržují o zhruba 10 000 lidí více.

Nástupce Baracka Obamy ještě před svým zvolením sliboval, že z USA nechá vyhostit miliony ilegálů. A zopakoval to i po listopadovém vítězství nad Hillary Clintonovou.

Ani tím ale obyvatele Guatemaly, Salvadoru či Hondurasu neodradil od jejich snů o lepším životě. Zmíněné země totiž spojují chudoba, vysoká kriminalita a jen minimální naděje na změnu k lepšímu.

Trumpovy postoje? Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by waterboarding

Číst článek

"V jedné věci mám naprosto jasno - chci se odsud dostat pryč," řekl agentuře Reuters pětadvacetiletý Carlos Garcia z násilím zmítaného předměstí salvadorského města San Marcos.

Sedmadvacetiletá Fares Revoloriová přijela do severomexického příhraničního města Tijuana s manželem a třemi dětmi. Během týdne urazili autobusem přes 4200 kilometrů.

Věří, že se jí ve Spojených státech podaří získat azyl, protože rodná Guatemala je příliš nebezpečná. Jejího syna napadl gang, její švagr dokonce přišel o život. "Řekli nám, že nový prezident nemá rád ilegální migranty, ale chceme to zkusit," řekla. "V Guatemale jsme nemohli zůstat. Moje děti vyrůstaly ve strachu."

Trumpova nástupu k moci se obávají nejen ti, kteří míří na sever.

"Lidé se velmi strachují, protože mnoho z nich má ve Spojených státech rodiny a žijí z toho, co jim příbuzní pošlou," vysvětluje situaci nejednoho Hondurasana Victoria Cordovová, která byla deportována v roce 2014.

Český rozhlas, Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme