Z řecké Soluně bylo ‚mrtvé město‘. Úřady evakuovaly kvůli bombě z války přes 70 tisíc lidí

Pyrotechnici v řecké Soluni v neděli zneškodnili 250 kilogramů vážící bombu z druhé světové války. Od rána kvůli tomu evakuovali z několika čtvrtí skoro 72 tisíc lidí. Někteří obyvatelé Soluně své domovy odmítli opustit. Nevybuchlou pumu našli dělníci minulý týden pod benzínovou pumpou při výkopových pracích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci připravení ke zneškodnění bomby v řecké Soluni

Vojáci připravení ke zneškodnění bomby v řecké Soluni

Armáda bombu zneškodnila a převezla na armádní střelnici, kde bude buď odpálena nebo rozmontována, řekl armádní mluvčí. Podobná munice se našla v minulosti v blízkosti letiště, ale ne na tak obydleném místě, jako v tomto případě.

V Řecku jde o vůbec jednu z největších podobných akcí v poválečných dějinách. Ve dvoukilometrovém okruhu platil mimořádný stav. Guvernér provincie Centrální Makedonie Apostolos Tzitzikostas v televizi ráno ubezpečoval, že jsou úřady na všechno připravené a není důvod k panice. Celá evakuace byla podle něj jen preventivní opatření.

V oblasti byla nasazená tisícovka policistů a další tři stovky dobrovolníků, kteří ráno obcházeli domy, zvonili u bytů a připomínali lidem, že mají odejít. Později na skoro liduprázdné čtvrtě dohlíželi. Úřady také přerušily veškerou dopravu, zrušily nedělní bohoslužby a evakuovaly migranty z nedaleké opuštěné továrny, která funguje jako uprchlický tábor.

Řeckou Soluň čeká kvůli nevybuchlé bombě největší evakuace po druhé světové válce

Číst článek

Evakuace se týkala skoro 72 tisíc lidí, někteří lidé ale z domovů odejít odmítli. Řecké úřady je varovaly, že v takovém případě v domě zůstávají na vlastní nebezpečí. Naprostá většina lidí ale své domovy opustila. Odjížděli ve vlastních autech, někteří využili přistavené autobusy, které lidi odváželi do škol, tělocvičen a kulturních center.

„Když jsem viděl ráno, kolik aut a autobusů odjelo, je tady z toho v podstatě mrtvé město. Čekáme teď, kdy nám bude oznámeno, že skončila tahle operace. Sedíme tedy u televize a čekáme, co se stane,“ říká Řek českého původu Christos Pampoukidis, který také odjel.

Úřady oznámily, že není jasné, jaká armáda a kdy přesně bombu svrhla. Agentura AP ale ocitovala výpověď svědka, který si prý pamatuje, kdy na místo spadla. Šestaosmdesátiletý Jorgos Gerasimu má dům asi půl kilometru od místa nálezu. „Americká a britská letadla bombardovala 17. září 1944. Bylo to v době nedělního oběda,“ řekl.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme