Za Trumpem se chystají Mayová i Putin. Britská premiérka možná už ve čtvrtek

Britská premiérka Theresa Mayová by se mohla stát prvním zahraničním státníkem, kterého přijme Donald Trump. Podle deníku Telegraph by ministerská předsedkyně mohla za novopečeným americkým prezidentem přiletět už ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová letos 50. článek  Lisabonské smlouvy neaktivuje (ilustrační foto)

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová letos 50. článek Lisabonské smlouvy neaktivuje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle zdrojů, na které se britský list odvolává, by nečekaně brzkou návštěvu mohla umožnit iniciativa Trumpova hlavního stratéga Steva Bannona. Premiérka Mayová se prý má ve Spojených státech zdržet několik dní a sejít se s Donaldem Trumpem v Oválné pracovně. Plán se podle Telegraphu domlouval potají bezprostředně před inaugurací nového šéfa Bílého domu.

Jako doma v Trump Tower. Oválnou pracovnu ovládla zlatá barva

Číst článek

Donald Trump dal v uplynulých dnech londýnské vládě naději na brzké uzavření dohody o volném obchodu. Vzájemné vztahy s Theresou Mayovou jsou ale zatížené minulostí, kdy Trump například nazval některé muslimské části Londýna tzv. „no-go zónami." Britský parlament tehdy dokonce řešil možný zákaz vstupu Donalda Trumpa na území Spojeného království.

Putin až o několik měsíců

S novým šéfem Bílého domu by měl brzy mluvit i ruský prezident Vladimir Putin. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Pěskova by si oba prezidenti měli v nejbližší době zatelefonovat. Příprava osobní schůzky by ale mohla trvat měsíce. Rusko si od nové administrativy slibuje především jednodušší spolupráci při řešení konfliktu v Sýrii.

Skepticky Trumpův nástup vidí německá vláda. Vicepremiéra Sigmara Gabriela znepokojil podle jeho slov silně nacionalistický tón Trumpova inauguračního projevu. Trumpova slova přivítali protievropsky naladění evropští politici jako nizozemský Geert Wilders či francouzská politička Marine LePenová. S nadějí jeho nástup sledovali na Tchajwanu, Čína naopak očekává napětí v čínsko-amerických vztazích.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme