Za 'úmyslné způsobení dopravní zácpy' na mostě na Manhattan dostali úředníci 2 a 2,5 roku vězení

Dvojice podřízených guvernéra amerického státu New Jersey Chrise Christieho dostala nepodmíněné tresty vězení za vyvolání zácpy na mostě na Manhattan před více než třemi lety, informovala agentura AP. Jednoho z tehdejších vysoce postavených úředníků poslal soud v Newarku na dva roky do vězení a někdejší zástupkyni šéfa Christieho úřadu vyměřil rok a půl za mřížemi. Zatímco guvernérovi kritici tvrdí, že záměrné vyvolání dopravních problémů bylo jeho politickou pomstou místnímu starostovi, Christie popírá, že by o akci věděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most George Washingtona

Most George Washingtona | Foto: Griffindor, Wikimedia Commons

Aféra známá jako „bridgegate" se odehrála v září 2013, kdy bylo uzavřeno několik pruhů na rušném mostě George Washingtona, což tisícům lidí po čtyři dny komplikovalo dopravu. Obžaloba před soudem tvrdila, že vyvolání dopravních problémů na jednom z nejrušnějších mostů světa bylo odvetou vůči demokratickému starostovi města Fort Lee Marku Sokolichovi za to, že Christieho nepodpořil v kampani za znovuzvolení.

Na 18 měsíců do vězení soud poslal guvernérovu blízkou spolupracovnici a zástupkyni ředitele jeho úřadu Bridget Kellyovou, ještě o půl roku více dostal tehdejší náměstek šéfa dopravního podniku států New York a New Jersey Bill Baroni.

O jejich vině rozhodl soud již v listopadu, a to na základě e-mailů, v nichž Kellyová domlouvala vyvolání dopravních problémů na mostě s bývalým pracovníkem dopravního podniku Davidem Wildsteinem. Právě on se jako spolupracující obžalovaný stal klíčovým svědkem v případu.

Starosta Sokolich podle AP označil tresty za spravedlivé a řekl, že ukončení případu je pro něj úlevou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme