Za zničení památek v Timbuktu si vůdce islamistů odsedí 9 let, rozhodl soud v Haagu

Vůdce islamistických rebelů Ahmad Mahdí Faki byl za úmyslné zničení památek v Timbuktu odsouzen k 9 letům vězení. Rozsudek vynesl Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Je to vůbec poprvé, co je ničení kulturního dědictví souzeno jako válečný zločin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ahmad Mahdí Faki, vůdce islamistů z Mali

Ahmad Mahdí Faki, vůdce islamistů z Mali | Zdroj: ČTK

Během slyšení letos v srpnu žádal Ahmad Mahdí Faki o odpuštění. Řekl, že byl pod vlivem "ďábelské vlny" islamistů.

Šéf radikálů spolu se svými muži zničil v roce 2012 devět islámských mauzoleí a vstupní bránu do mešity v Timbuktu. Použili k tomu krumpáče a dláta.

Vadilo mu, že se lidé i přes zákazy modlí u starodávných hrobek, což považoval za tmářství. Záběry ničení památek tehdy obletěly celý svět. Teď navíc posloužily obžalobě.

Islámský radikál se u soudu v Haagu přiznal k ničení památek v Timbuktu, hrozí mu 30 let

Číst článek

Hrobky muslimských světců slouží jako poutní místa pro súfické muslimy. Jsou to hrobky učenců a svatých mužů, kteří ve městě žili ve středověku a na začátku novověku. Uctívání kohokoli jiného než Boha je ale podle radikálů, jako je Ahmad Mahdí Faki, v rozporu s jejich extrémním pojetím islámu.

V mešitě nechal Faki zničit dveře, které podle legend měly zůstat zavřené až do konce světa. Kromě toho se také pokoušel ničit historické rukopisy, které na místech byly. Několik cenných starověkých písemností nechal spálit.

Z celkového počtu zhruba 400 tisíc spisů jich zlikvidoval 4 tisíce. Drtivou většinu se ale podařilo dostat do bezpečí.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme