Záchranáři vyprostili z lavinou zavaleného hotelu pět živých. V troskách strávili dva dny

VIDEO: Pět živých lidí, z toho dvě děti, se podařilo najít a vyprostit záchranářům v hotelu Rigopiano, který v Itálii ve středu večer zavalila lavina. Všichni zachránění jsou podle agentury ANSA v pořádku. V hotelu mělo být až 30 lidí. Záchranné práce komplikovala nepřístupnost terénu, lavina s sebou strhla i stromy a zeminu. Záchranáři se proto k hotelu dostali až ve čtvrtek ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři vyprošťují uvězněné v zapadlém hotelu v Itálii

Záchranáři vyprošťují uvězněné v zapadlém hotelu v Itálii | Zdroj: Reuters

Žena a dítě byly vyproštěny jako první, jsou podle agentury ANSA v uspokojivém stavu a vrtulník je už odvezl do nemocnice. Bezprostředně po vytažení žena nemluvila, ale záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu. Dalších pět živých lidí se podařilo záchranářům obejvit, ale kvůli náročným podmínkám se stále nacházejí v troskách hotelu.

Marco Bini z policejního záchranářského oddílu řekl, že zachráněné holčičky jsou malé děti a je jim pět nebo šest let. Skupina se podle něj našla v hotelové kuchyni.

První kontakt se podařilo navázat v 11 hodin SEČ a pak následovalo několik dalších. Záchranáři s sebou měli psy, kteří pomáhali s hledáním. Už předtím se uvádělo, že v budově, která měla několik pater, mohly zůstat vzduchové kapsy, v nichž se lidé zachránili. Záchranáři tvrdí, že v takových podmínkách lze přežít dva i tři dny.

Práce ale pokračovaly pomalu i proto, aby se nezasypala případná vzduchová bublina, ve které mohli živí lidé být. „Naděje je motor, který záchranáře žene kupředu. Máme sice technické problémy, ale naděje tu stále je," uvedl šéf italské civilní ochrany Fabrizio Curcio.

OBRAZEM: Záchranáři druhý den pracují u zavaleného hotelu Rigopiano, na pomoc jim míří těžká technika

Číst článek

V hotelu bylo podle předchozích informací přes 30 osob. Zatím byla nalezena těla dvou mrtvých, které potvrdily úřady. Pád laviny s největší pravděpodobností způsobilo středeční zemětřesení, které zasáhlo oblast střední Itálie.

Kvůli situaci v oblasti v pátek jednala italská vláda. Předpokládá se, že vyhlásí výjimečný stav. Řada lidí je po hustém sněžení odříznutá od světa. Navíc by se mělo oteplovat a hrozí tak pády dalších lavin.

Zavalený hotel v Itálii | Foto: Reuters

ČTK, Matěj Štýs, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme