Žádný zázrak, ale malý pokrok, řekla Merkelová o berlínských jednáních s Putinem

Společná jednání představitelů čtyř evropských zemí v Berlíně přinesla jen malý posun. Prezidenti Německa a Francie ostře zkritizovali postup Moskvy v Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin žádá jasnou definici toho, kdo je ve válečné zemi terorista a kdo opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin a Angela Merklová při jednání v Berlíně.

Vladimir Putin a Angela Merklová při jednání v Berlíně. | Foto: Fotobanka Profimedia

Prezidenti Francie, Ruska a Ukrajiny - Francois Hollande, Vladimir Putin, Petro Porošenko - a německá kancléřka Angela Merkelová mají za sebou dlouhá noční jednání o Sýrii a Ukrajině. Podle Merkelové nepřinesla zázrak, ale malý pokrok přece jen ano. Takzvaná normandská čtyřka jednala v Berlíně letos poprvé. Nejdřív mluvila o pokračujících bojích na východní Ukrajině a po několika hodinách - už bez ukrajinského prezidenta - přešli k Sýrii.

Podle dostupných informací představitelé Německa a Francie ostře zkritizovali vojenskou operaci Ruska v Sýrii a zejména v Aleppu, kde umírají civilisté. Putin namítl, že situace je komplikovaná, a žádá po Spojených státech, aby přesně stanovily, které v Sýrii působící skupiny považují za teroristické a které za zdravé jádro opozice.

V Berlíně začal summit o budoucnosti východní Ukrajiny. Průlom se neočekává

Číst článek

Jednání sledovala i ruská média. Ta věnovala pozornost převážně vystupování Vladimira Putina, upozornila například na fakt, že ruský a ukrajinský prezident si před jednáním nepodali ruku. Účastníci jednání se podle šéfa Kremlu dohodli na detailním popisu kroků, které by měly následovat při plnění minských mírových dohod.

Řeč přišla i na rozšíření mise OBSE, která by podle ukrajinské strany měla být po dobu místních voleb v Donbasu ozbrojena. Rusko zopakovalo, že trvá na tom, aby Donbas získal zvláštní status v rámci Ukrajiny.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme