'Západ dělá přesně to, co chtějí džihádisté. A tak teče krev'

ROZHOVOR. Džihádisté vědí, jak fungují západní média, a využívají toho ve svůj prospěch. Českému rozhlasu to řekl odborník na islámský radikalismus Mubin Shaikh. Muž, který se proslavil knihou Undercovered Jihadi (Džihádista v utajení), kdysi sympatizoval s hnutím Tálibán. V posledních 15 letech pomáhal kanadským tajným službám, mimo jiné při rozbíjení teroristických buněk. Džihádisté se snaží obrátit většinovou společnost proti muslimům – a my na Západě jim v tom pomáháme, říká host dokumentárního festivalu Jeden svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyberdžihád, Jeden svět.

Kyberdžihád, Jeden svět. | Foto: Kyberdžihád, Hans Busstra / Jeden svět

Jak můžeme zabránit radikalizaci mladých muslimů na západě?

Nejdůležitější je vzdělat mladé muslimy o tom, co jejich náboženství říká. Ne z nějakých videí na YouTube. Šejch musí umět ty mladé lidi chápat. Když je z Pákistánu nebo z Egypta, co dokáže říct mladému muslimovi z Ameriky, Belgie nebo z Paříže? Nemůžou mladému chlapci, který má přítelkyni, říct, že za to půjde do pekla. Měl by ho vést k tomu, aby k ní byl milý a slušný.

A pak je tu západní společnost. Když těm mladým lidem budeme dokola opakovat, že jsou teroristi, tak si to začnou sami myslet. Společnost by jim měla připomínat, že patříme k sobě, žijeme v jedné zemi a měli bychom si vzájemně pomáhat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejdůležitější je vzdělat mladé muslimy, říká Mubin Shaikh.

Mění se otázky mladých lidí, kteří se na tyto imámy obracejí - ať už přes internet, nebo přímo v mešitách. Na co hledají odpovědi?

Jejich zásadní otázka je: Jak být správným muslimem? Extremisté jim říkají: Musíte mít plnovous, nosit tradiční muslimské šaty, nesmíte pracovat se ženami a s židy, nesmíte tohle a támhleto. To říká extrémní ideologie. Mladé muslimy tlačí k vytvoření takové identity, která je v rozporu s okolní společností. Takže když kamarádi jdou na pivo, vy s nimi nesmíte, když jdou do kina, vy nemůžete. Co pak má člověk dělat?

V mladých lidech to vytváří pocit viny. A nakonec jsou kvůli tomu nevděční vůči společnosti, která jim dává práva a svobody. Učenci, kteří islám znají, mladým naopak řeknou, aby se například chovali tak jako lidé v jejich společnosti. Protože se přece nemůžete oblékat jako cizinec, chovat se jako cizinec a pak se divit, že se k vám společnost chová jako k cizinci.

Část mladých se ale během dospívání chce odlišit od většiny a chtějí si vytvořit svou vlastní, osobní identitu.

Ano, to je kultura vzdoru. Spousta muslimů to skutečně bere jako nějakou formu rebelie. Ať už mají plnovous, nebo hidžáb, nebo se chtějí modlit v práci či ve škole. To je normální muslimské chování a je v pořádku. Současně si ale musí uvědomit, že mají i nějakou roli ve společnosti. Mohou ji buď přijmout, nebo odmítnout.

Se všemi těmito věcmi pracují radikální džihádistické skupiny ve své propagandě. Jak k tomu využívají média?

Oni vědí, že krev zvyšuje sledovanost. Čím drsnější příběh, tím větší má šanci dostat se na titulní strany. Když jim sami říkáme, že krev zvyšuje sledovanost, tak si můžeme být jistí, že krev poteče všude. Proto vědí, že u toho budou televizní kamery a štáby, že to pomůže v šíření jejich myšlenek do celého světa.

'Dveře vyrazilo komando.' Příběhy ženy, která zachraňuje děti z područí džihádu

Číst článek

A konečně - když v našich většinových evropských křesťanských společnostech provede útok příslušník nějaké menšiny, bude se mu věnovat mnohem větší pozornost. To všechno jim pomáhá.

Jaký při tom mají cíl? K čemu se snaží média využít?

Oni to vlastně sami řekli. Chtějí donutit muslimy, aby si museli vybrat mezi radikalismem a odklonem od náboženství. Snaží se obrátit většinovou společnost proti muslimům. Zahnat muslimy do kouta, aby se museli přidat k radikálům. Sami říkají, že to je jejich taktika a my děláme přesně to, co chtějí.

Můžeme tomu nějak zabránit? Zastavit to?

Myslím, že... Většina lidí uvažuje o lidech jako o skupinách. A tohle populistické uvažování nikdy není dobré. A teď to vidíme - ten nárůst politické krajní pravice, fašismu. Copak Evropa zapomněla své vlastní dějiny? Neučíme se z vlastní historie, to je náš problém.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme