Zastaví Švýcarsko své jaderné elektrárny? Lidé rozhodují v referendu

Švýcaři v neděli v referendu rozhodují o budoucnosti svých jaderných elektráren. Pokud projde návrh strany Zelených, začnou se reaktory postupně zastavovat už příští rok a ty poslední skončí v roce 2029. Odpůrci ale tvrdí, že to je příliš uspěchaný plán - bojí se výpadků energie i větších nákladů pro daňové poplatníky. Průzkumy předpovídají těsný výsledek hlasování. Ve Švýcarsku je celkem pět jaderných elektráren. Žádné nové bloky se tam nesmějí stavět od havárie v japonské Fukušimě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange | Zdroj: Reuters

V roce 1969 spustili Švýcaři moderní elektrárny Beznau. Slouží dodnes, zatímco všude po světě její vrstevnice pomalu končí. Švýcarské Beznau je tak nejstarší jadernou elektrárnou stále připojenou k síti.

Třeba pro organizaci Greenpeace ale 47 let provozu elektrárny rozhodně není důvodem k oslavě. Ekologičtí aktivisté varují před obrovským rizikem, které podle nich zastaralá elektrárna znamená. Internet je plný videjí, která mají přimět Švýcary hlasovat v referendu ANO, tedy pro vypnutí jaderných elektráren. Argumenty znějí občas krkolomně.

„Jaderná havárie ve Švýcarsku by stála asi 8 bilionů švýcarských franků. Za to byste mohli třeba 45miliardkrát jet vlakem z Curychu do Bernu a zpátky. První třídou. To je dost peněz, které by se určitě daly lépe investovat jinam,“ tvrdí jedna z aktivistek.

Švýcarsko není jediné

Šéfka švýcarské strany Zelených Regula Rytzová, která iniciativu postupného opouštění jádra před pár lety spustila, připomíná, že jiné země se k něčemu podobnému rozhodly také.

„Německo vypne všechny reaktory v roce 2022, Tchajwan a Belgie to chtějí udělat v roce 2025. My to do roku 2029 musíme zvládnou taky,“ říká.

Před 10 lety byl přes protesty zkolaudován Temelín. Elektřinu ale do sítě dodával už předtím

Číst článek

Pak je tu ale i druhá strana, v čele se švýcarskou vládou. Ta nápad vypínat reaktory už od příštího roku odmítá. Ministryně energetiky Doris Leuthardová říká proč.

„Jednak bychom museli brát elektřinu v zahraničí, a to včetně té vyrobené v neekologických uhelných elektrárnách. Takové zvýšení importů by mohlo přetížit nebo zničit naši přenosovou soustavu. A navíc - provozovatelé jaderných elektráren by za takové politické omezení svého byznysu nejspíš Švýcarsko žalovali. Odškodné by zaplatili daňoví poplatníci,“ zdůvodňovala Leuthardová.

Také švýcarská vláda s opuštěním jádra sice do budoucna počítá, ještě ale nestanovila konkrétní termín. Jaderné elektrárny můžou podle zákona zatím fungovat tak dlouho, dokud budou bezpečné. Právě to už ale podle odpůrců jádra ve Švýcarsku dávno neplatí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme