Zatčení prokurdských poslanců vyvolalo v Turecku nepokoje a hádku s EU. Výbuch v Diyabarkiru zabil osm lidí

Turecko obvinilo evropské země z podpory kurdských separatistů. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu se tak ohradil vůči kritice Evropské unie kvůli zatím poslední vlně zatýkání ve vedení prokurdské strany HDP. Zatýkání v zemi znovu vyvolalo neklid a při výbuchu ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka zemřelo nejméně osm lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu | Zdroj: Reuters

Mohutný výbuch v Diyarbakiru si kromě osmi mrtvých vyžádal asi stovku zraněných. Nálož byla umístěna v autě před policejním velitelstvím.

Stalo se to několik hodin poté, co v Diyarbakiru a v dalších částech Turecka policie zatkla desítky poslanců prokurdské strany HDP včetně jejího vůdce Selahettina Demirtaşe. Lidé proti tomu v několika tureckých městech protestovali. Demonstrovali přitom proti praktikám vlády, které považují za autoritářské. V Ankaře se demonstranti střetli s policií.

Turecko zadrželo vůdce a poslance prokurdské strany za to, že odmítli vypovídat

Číst článek

Zatčení prokurdští poslanci předtím odmítli vypovídat proti terorismu a premiér Binali Yildirim je obvinil z toho, že spolupracují s Kurdskou stranou pracujících PKK.

„Stalo se to proto, že neuposlechli předvolání k soudu. Vypovídal jen jediný, dalších 54 neuposlechlo. Nerespektují právní stát,“ prohlásil premiér Yildirim.

Verzi vlády ale odmítá strana HDP, ale i Organizace spojených národů, Spojené státy nebo Evropská unie. Ankara podle nich ohrožuje demokracii v Turecku. Zatýkáním a zrušením imunity pro dalších víc než 130 poslanců prý vláda popírá princip presumpce neviny i základní lidská práva.

Kritika v pátek skončila diplomatickou přestřelkou mezi EU a Ankarou. Evropská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová společně s komisařem pro rozšíření Johanesem Hahnem vyzvali Ankaru k tomu, aby respektovala základní lidská práva i právní stát. Podobně mluvili i zástupci jednotlivých členských zemí, například Francie nebo Itálie.

Evropská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová a komisař pro rozšíření Johannes Hahn | Foto: flickr.com European External Action Service - EEAS CC BY-NC 2.0

Opozice kritizuje EU za nečinnost

Ankara na to odpověděla tvrzením, že členské státy osmadvacítky podporují teroristy z PKK. Podle turecké opozice je naopak EU příliš laxní.

„Evropská unie i západní svět jsou vůči dění v Turecku slepé. Porušují se tu lidská práva a včera se tu i kvůli té slepotě provedl převrat ve straně HDP. Je to útok na pluralitu a rovnost. Oni je nechtějí a odmítají o nich vyjednávat. Chtějí jeden národ, jednu identitu, jedno náboženství. Kdokoli stojí proti, je pro ně terorista,“ řekl turecký opoziční poslanec Garo Paylan.

Turecká opozice Evropskou unii vyzvala, aby na zatýkání nereagovala jen slovně, ale aby s tureckou vládou přestala spolupracovat.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme