Samopaly, vodní děla a hromadné zatýkání. Lukašenko potlačil ‚běloruské jaro‘

Běloruská policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. Zadrženy byly desítky lidí včetně několika novinářů. Policie zasáhla i proti demonstrantům v Minsku. Podle očitých svědků byly zatčeny desítky lidí, jsou mezi nimi údajně i novináři včetně místních zpravodajů stanice BBC. Do protestního protivládního pochodu, který minská radnice nepovolila, se podle agentury AP zapojilo kolem 700 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruská policie zatýkala účastníky "pochodu rozhořčených Bělorusů"

Běloruská policie zatýkala účastníky "pochodu rozhořčených Bělorusů" | Zdroj: Reuters

Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. Zadrženo bylo 57 lidí včetně několika novinářů. V Brestu na jihozápadě země byl v noci na dnešek zatčen Uladzimir Njakljajev, jeden z hlavních opozičních vůdců a kandidát na prezidenta ve volbách plánovaných na rok 2010.

Njakljajeva policie zadržela ve vlaku, kterým se vracel z Polska. Na hranicích byl umístěn do vazby.

Demosntranti si v Minsku chtěli pochodem připomenout 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky (BNR), které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru. Lukašenkův režim se k tradicím BNR nehlásí.

V centru hlavního města se sešly stovky lidí. Proti demonstrantům zasáhly speciální policejní jednotky, které podle agentury AFP zatkly desítky lid, mezi nimi i novnáře. Poprvé po mnoha letech hlídkují v ulicích policisté se samopaly.

„Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů,“ popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval „Dost“ a „Hanba“. Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek.

Lukašenko dokazuje Putinovi, že má zemi pod kontrolou. Lidé se ale přestávají bát, říká novinářka

Číst článek

Centrum Minsku je neprodyšně uzavřeno, v okolních ulicích parkují policejní autobusy, obrněné vozy a vozidla s vodními děly. Tajní policisté podle agentury TASS legitimují prakticky každého, kdo se ke středu města přiblíží.

V Bělorusku už od poloviny února trvají prakticky každodenní protesty, které vyvolal zákon prezidenta o postihu nezaměstnaných. Dekret zavádí zdanění lidí bez práce, kteří nejsou registrovaní na pracovních úřadech. Lukašenko po prvních protestech platnost svého nařízení pozastavil, opozice ale trvá na jeho zrušení. To prezident odmítá.

Podle běloruského opozičního tisku se v sobotu už demonstrace proti Lukašenkově politice konaly ve městech Brest, Mohylov, Hrodna a Vicebsk. Na všech těchto místech byly úředně povoleny a zúčastnily se jich stovky demonstrantů.

Lukašenko ohlásil zadržení desítek 'ozbrojených provokatérů' financovaných Západem

Číst článek

Lukašenko v minulých dnech obvinil z organizování demonstrací západní tajné služby, které prý opozici financují přes Polsko a Litvu. Běloruská policie už údajně zadržela několik desítek ozbrojených provokatérů vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině.

Ještě v polovině března se stanice Rádio Svobodná Evropa radovala, že v Bělorusku snad přichází „skororevoluce“, protože „poslední diktátor v Evropě“, prezident Alexandr Lukašenko, dvakrát nezasáhl proti demonstrantům a vyhověl jejich požadavkům.

České Ministerstvo zahraničí žádné cestovní dopručen pro Bělorusko v současné chvíli vydávat nebude. „Nikdo z Čechů se na ambasádu v Minsku neobrátil. Žádný český občan zadržen nebyl. Ambasáda se ale pro jistotu spojí se čtyřmi Čechy v Bělorusku, kteří se registrovali do systému DROZD,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Irena Valentová, zástupkyně ředitelky tiskového odboru ministerstva.

ČTK, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme