Zavřené nemocnice a prázdné sklady léků. Situace ve východním Aleppu se dále zhoršuje

Po několika dnech náletů a útoků jsou údajně všechny nemocnice ve východním Aleppu mimo provoz. Oznámilo to tamní ředitelství zdravotnických služeb. Syrská organizace pro lidská práva ale tvrdí, že některá zařízení jsou stále v provozu. Řada obyvatel povstalecké části města se je prý ale bojí navštěvovat kvůli pokračujícím bojům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři pomáhají zraněnému dítěti v obležené části Aleppa

Záchranáři pomáhají zraněnému dítěti v obležené části Aleppa | Zdroj: Reuters

Ofenzívu proti rebelům v Aleppu obnovila syrská vláda tento týden. Rusové tvrdí, že jejich letectvo útočí v jiných částech Sýrie. Západ dlouhodobě viní režim prezidenta Bašára Asada a jeho spojence ze záměrných útoků na civilní cíle. Damašek a Moskva to odmítají.

Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland tento týden oznámil, že sklady potravin i léků ve východním Aleppu jsou prázdné. Obležená část města podle něj navíc čelí stále tvrdšímu útokům ze strany syrského režimu a jeho spojenců.

Pokračující nálety si podle opozičních zdrojů dnes vyžádaly nejméně dvě desítky mrtvých. Tyto útoky na nemocnice ostře odsoudil Bílý dům a vyzval Rusko k zastavení násilí.

Další oběti v Aleppu. Nejméně 25 lidí zemřelo při bombardování povstalecké části města

Číst článek

"Všichni lidé, včetně dětí a starých mužů a žen, se ocitli kvůli tomuto ničení bez zdravotnických zařízení, která mohou poskytnout pomoc v případě ohrožení života," uvedl úřad v prohlášení, jež získala agentura Reuters.

Opoziční aktivisté podle agentury AP uvedli, že sobotní počet obětí na životech je nejhorší od úterního obnovení náletů. Obyvatelé tvrdí, že město ničily další stovky dělostřeleckých granátů a desítky nových leteckých úderů.

Jak Rusko, tak syrský režim odmítají obvinění ze záměrných útoků na nemocnice a další civilní infrastrukturu. Kvůli těžkému bombardování v sobotu zůstaly v Aleppu uzavřeny školy a výuka nebude pokračovat ani v neděli.

Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová v reakci na události v tomto syrském městě podle agentury Reuters prohlásila, že Spojené státy útoky na nemocnice ve východním Aleppu "co nejostřeji" odsuzují. "Neexistuje žádná omluva pro tyto ohavné činy," zdůraznila.

"Spojené státy se opět připojují ke svým partnerům... v požadavku neprodleného zastavení tohoto bombardování a ve výzvě Rusku k okamžitému omezení intenzity násilí a k usnadnění humanitární pomoci pro syrský lid," uvedla v prohlášení Riceová.

USA a jejich partneři požadují okamžitý konec bombardování, uvedla rovněž Riceová a vyzvala Rusko k neprodlenému omezení násilí.

Odborník na dění v Sýrii Fabrice Balanche, který působí ve Washingtonu, řekl, že "je jasné, že se Damašek, Moskva a Teherán rozhodly rychle dobýt východní Aleppo, aby v lednu mohly nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit před hotovou věc". Trump se nechal slyšet, že nehodlá pokračovat v podpoře takzvané umírněné syrské opozice, protože se neví, kdo to vlastně je. USA by se podle něj měly zaměřit na porážku Islámského státu a najít společnou řeč se Syřany a jejich ruskými spojenci.

ČTK, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme