Zeman: Syrská vláda i opozice chtějí podepsat deklaraci o příměří v Praze

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze. Během návštěvy Valného shromáždění OSN v New Yorku to řekl prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman v New Yorku uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001

Prezident Miloš Zeman v New Yorku uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001 | Zdroj: ČTK

Příměří mezi znesvářenými stranami syrského konfliktu ještě není podle prezidenta Zemana na dohled.

Pokud se jednání pod patronací OSN ale podaří dovést do konce, syrská vláda i opozice si podle něj přejí, aby se závěrečný dokument podepisoval v české metropoli.

“Už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace, ale na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ta ženevská jednání ještě budou probíhat řadu měsíců,” řekl Zeman českým novinářům v sídle OSN.

Návrh je prý ochotný respektovat v případě, že závěrečnou dohodu uzavře syrská vláda s demokratickou opozicí, ne s radikálními a teroristickými organizacemi.

Český prezident se v New Yorku sešel s vicepremiérem syrské vlády. Schůzka s představiteli syrské opozice se nakonec neuskutečnila.

Českou pomoc v boji proti Islámskému státu ocenil v New Yorku americký viceprezident Joe Biden. Na svém twitterovém účtu to oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

S Bidenem o tématu mluvili na schůzce po skončení summitu o terorismu, který se konal na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme