Zeman telefonoval s Trumpem, ten ho pozval do Bílého domu

Český prezident Miloš Zeman v úterý telefonicky hovořil s budoucím šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Pětačtyřicátý prezident Spojených států, který do Oválné pracovny usedne příští rok v lednu, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ocenil Zemanovu podporu a pozval ho na návštěvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Gage Skidmore

V telefonátu, který se měl v úterý uskutečnit mezi budoucí hlavou Spojených států a prezidentem Zemanem, prý Trump „ocenil skutečnost, že prezident republiky byl jediným evropským prezidentem, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA.“

Donald Trump také Miloše Zemana pozval na návštěvu Bílého domu, ideální dobou pro toto setkání by měl být duben 2017.

„Oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa,“ uvádí Jiří Ovčáček na oficiálních stránkách Hradu.

"Oba státníci dále diskutovali společná stanoviska v oblasti boje proti islámskému terorismu. Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují," dodal Ovčáček.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD je pozvánka českého prezidenta do Bílého domu výborná zpráva.

„Jsem rád, že byl český prezident do Bílého domu pozván. Pro českou republiku je to to dobrá zpráva. Tohle pozvání je velká šance, že ty intenzivní a velmi dobré vztahy mezi USA s Českou republikou budou pokračovat,“ řekl.

Miloš Zeman zároveň pozval Trumpa do České republiky. Ten údajně jeho pozvání přijal. Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka Donald Trump Prahu navštíví, pokud bude mít se Zemanem společné téma k jednání. „U amerického prezidenta v první řadě záleží na agendě. Bude-li téma, bude i prezident,“ dodal.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme