Zeman v OSN vyzval k vojenské akci proti teroristům. Varoval ale před okupováním zemí

Český prezident Miloš Zeman ve středu ve všeobecné rozpravě na 71. zasedání Valného shromáždění OSN kritizoval mezinárodní společenství za nedostatek aktivity v boji proti mezinárodnímu terorismu. Vyzval k vojenské akci proti teroristům a vybídl mimo jiné k aktivaci článku 47 Charty OSN, který předpokládá vznik vojenského štábu pomáhajícího Radě bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na půdě OSN s jejím Generálním tajemníkem Pan Ki Moonem

Prezident Miloš Zeman na půdě OSN s jejím Generálním tajemníkem Pan Ki Moonem | Zdroj: ČTK

Podle Zemana je zapotřebí, aby se vojenský zásah soustředil na velitelské struktury teroristických organizací, a nikoli na okupování zemí, což se v minulosti ukázalo jako špatná cesta.

Prezident se v této souvislosti zmínil o pozemních operacích v Iráku, v Sýrii a v Libyi. „Musíme zaútočit na mozek, ne na tělo," řekl Zeman.

Akademik Ošťádal neuspěl s žalobou proti Zemanovi. Chtěl vysvětlit své nejmenování profesorem

Číst článek

Pokud mezinárodní společenství nezasáhne, hrozí podle něj další šíření terorismu, který prezident přirovnal k rakovině s metastázemi.

Kriticky vidí situaci v Afghánistánu, kde podle něj hrozí po omezení přítomnosti vojáků NATO vítězství hnutí Tálibán. To se podle Zemana může stát stejnou teroristickou hrozbou, jakou je skupina Islámský stát.

Český prezident přesto na závěr svého anglicky přednášeného projevu vyjádřil přesvědčení, že mezinárodní terorismus se podaří porazit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme