Země EU se nedokážou shodnout na dokumentu, který má ukázat jejich jednotu

Evropská sedmadvacítka má poslední den na vyřešení sporů o podobu Římské deklarace. Tou chce v sobotu u příležitosti 60. výročí zrodu společenství demonstrovat jednotu a společnou vizi po odchodu Británie. Řecko a Polsko ale pohrozily, že dokument na summitu v Římě nepodepíšou, pokud nebude zmiňovat jejich požadovaná témata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské instituce se kvůli brexitu musí stěhovat.

Evropské instituce se kvůli brexitu musí stěhovat. | Foto: pixabay.com

Varšava chce podle premiérky Beaty Szydlové v textu zdůraznit jednotu Evropské unie a prosazování těsné spolupráce s NATO. V televizi TVN24 řekla, že deklarace také musí obsahovat posílení úlohy národních parlamentů a sjednocující roli společného trhu. Atény zase požadují, aby dokument odkazoval na respektování národní sociální legislativy.

Navzdory hrozbám těchto dvou zemí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle svého mluvčího věří, že představitelé 27 členských států v Itálii deklaraci stvrdí.

Kvůli pokutě podalo Česko žádost do Bruselu o smírčí řízení. Případně podejte žalobu, vyzývá Babiš

Číst článek

Summit v Římě se bude konat pět dní před tím, než Británie oficiálně požádá o vystoupení z unie. Zahájí tak dvouletý proces svého odchodu.

Velké spory při dojednávání Římské deklarace se také vedly o zmínění vícerychlostní Evropy. Myšlenku, že část unie má v integraci postupovat rychleji než zbytek, podporuje Německo a další staré členské státy. Nelíbí se naopak novým členům, jako je Česká republika.

Výsledný kompromis nakonec připouští rozdílnou intenzitu prohlubování spolupráce mezi členskými zeměmi. Všechny ale mají postupovat stejným směrem a unie jako celek má zůstat jednotná.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme