Zemřel astronaut Eugene Cernan. Byl posledním člověkem, který vstoupil na Měsíc

Ve věku 82 let zemřel americký astronaut Eugene Cernan, poslední člověk, který vstoupil na Měsíc. Astronaut byl velitelem mise Apollo 17, která přistála na měsíčním povrchu 11. prosince roku 1972. Vezl si přitom tehdy i československou vlajku, měl totiž české a slovenské předky. O jeho úmrtí informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký astronaut Eugene Cernan a jeho vnučka  Ashley Woolie

Americký astronaut Eugene Cernan a jeho vnučka Ashley Woolie | Foto: Hynek Bulíř

Astronaut Eugene Andrew Cernan byl rodákem z amerického Chicaga, měl ale české a slovenské kořeny, kterých si byl dobře vědom. Při své misi na Měsíc v roce 1972 u sebe proto měl i československou vlajku. Jak informovala NASA, Cernanova životní dráha se uzavřela v pondělí, bylo mu 82 let.

Po návratu Apolla 17 zůstal Eugene Cernan ještě nějakou dobu ve službách NASA, byl mimo jiné vrchním vyjednavačem USA během jednání se Sovětským svazem o společném americko-sovětském projektu Apollo-Sojuz. Do civilu se Cernan rozhodl odejít v roce 1976. Věnoval se podnikání v naftařském průmyslu, poradenství, komentoval pro televizi ABC a na svém ranči v Texasu se zabýval chovem koní. Své vzpomínky shrnul do knihy s názvem Poslední muž na Měsíci.

Zemřel astronaut Edgar Mitchell, jako šestý člověk byl na Měsíci

Číst článek

V návaznosti na české kořeny je Cernanova mise na Měsíc pozoruhodná. Československou vlajku, kterou si s sebou na cestu vzal, chtěl po návratu předat tehdejšímu prezidentu Husákovi.

Nechal se tedy akreditovat na bratislavský veletrh Incheba. Jako novinář totiž vízum dostat musel a po příjezdu na Slovensko se pokusil navštívit své příbuzné na Kysuciach. Ti ale patrně měli zakázáno se s ním setkat. Marně proto čekal ve Vysokém v kanceláři předsedy Místního národního výboru a JRD.

Před 40 lety přistál naposledy člověk na Měsíci. Měl s sebou i českou vlajku

Číst článek

Poté přijel do Čech a zjišťoval, jak vlajku předat, ale opět bezúspěšně. Nakonec pracovníci amerického velvyslanectví domluvili setkání v Astronomickém ústavu ČSAV s tehdejším ředitelem Lubošem Perkem. Setkání se směli účastnit jen zaměstnanci ČSAV, ale žádní novináři. Byl dokonce vydán zákaz pořídit s Cernanem rozhovor pro tisk, rozhlas či televizi.

Cernan absolvoval v rámci kosmického programu NASA v letech 1966-1972 celkem tři vesmírné mise. Jako druhý Američan vystoupil do volného kosmického prostoru z lodi Gemini IX. Při svém dalším letu připravoval v roce 1969 v lunárním modulu Apolla 10 půdu pro Armstrongovu měsíční misi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme