Zemřel slovenský exprezident Michal Kováč. Vedl zemi ve složité době, napsal Kiska

Ve věku 86 let zemřel v Bratislavě první prezident polistopadové Slovenské republiky Michal Kováč. Selhalo mu srdce. Před několika dny byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče a uveden do umělého spánku. Kováče také dlouhodobě trápila Parkinsonova choroba. Smutek nad úmrtím bývalého prezidenta vyjádřili český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD i současný slovenský prezident. „Byl prezidentem ve složitém období,“ napsal Andrej Kiska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský exprezident Michal Kováč

Slovenský exprezident Michal Kováč | Foto: Fotobanka Profimedia

Michal Kováč se narodil v roce 1930 ve východoslovenské obci Ľubiša. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. V 60. letech mimo jiné učil na bankovní škole na Kubě a poté působil jako náměstek v Živnostenské bance v Londýně.

Stažen byl v roce 1969 a o rok později ho v rámci čistek spojených s invazí vojsk Varšavské smlouvy vyloučili z Komunistické strany Slovenska. Za normalizace pracoval jako úředník na pobočce Státní banky československé Bratislava-město.

Slovenský exprezident Kováč je v umělém spánku na jednotce intenzivní péče

Číst článek

Do vysoké politiky vstoupil Kováč v prosinci 1989, kdy byl jmenován ministrem financí slovenské vlády. Ve volbách roku 1990 byl zvolen za hnutí Veřejnost proti násilí do Sněmovny lidu. Slovenskou státní pokladnu řídil do května 1991.

Spory s Mečiarem

Od června do prosince 1992 předsedal Federálnímu shromáždění ČSFR. Rozpad státu si nepřál, chtěl konfederaci. Když Kováč mluvil v televizi na Silvestra 1992, jeho klidný projev měl úplně jiný tón než bujaré oslavy čerstvé samostatnosti v centru Bratislavy, které měly nacionalistický a občas i otevřeně protičeský nádech.

Únos Kováčova syna
V roce 1995 byl unesen syn tehdy úřadujícího prezidenta Michal Kováč mladší. Z únosu byla podezřelá slovenská zpravodajská služba SIS. Podle tehdejších informací publikovaných ve slovenských médiích byl únos údajně organizován SIS s cílem přimět prezidenta Kováče k odstoupení. Vyšetřit únos a potrestat viníky zabránily amnestie, které klíčovým aktérům kauzy udělil Vladimír Mečiar, když coby premiér zastupoval dočasně prezidenta po vypršení Kováčova mandátu. V listopadu 2012 ale potvrdil slovenský ústavní soud verdikt, podle něhož se exprezident Kováč měl bývalému šéfovi SIS Ivanu Lexovi omluvit a zaplatit odškodné za to, že ho z únosu svého syna obvinil.

Na funkci prezidenta Slovenska ho v únoru 1993 navrhlo mateřské Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS). Po svém zvolení pozastavil členství v HZDS a jeho pětileté funkční období v prezidentském křesle poznamenaly časté názorové střety s tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem. Rozpory mezi oběma muži se vyhrotily, když Kováč na jaře 1993 odmítl jmenovat Mečiarova spojence Ivana Lexu šéfem Slovenské informační služby (SIS).

Odpočítávání konce mandátu

Kováčovy dny v prezidentském křesle později odpočítávala elektronická tabule na budově proti jeho sídlu, kterou tam zřejmě nainstalovali jeho oponenti.

Kováčovy zápasy s vládní koalicí, nejostřeji vyhrocené v až „příliš osobním“ sporu s bývalým spolupracovníkem a nynějším úhlavním nepřítelem - premiérem Mečiarem - mnohdy doslova braly dech zahraničním diplomatickým kruhům.

Kováč se dočkal také únosu vlastního syna, mnoha pokusů o diskreditaci své osoby i rodiny, a dokonce i neústavních pokusů vyslovit mu nedůvěru. Mečiarovi ale nakonec připravil první vnitropolitickou prohru - nesplnil mu sen o své abdikaci před ukončením volebního období.

Slovenský exprezident Kováč vydal Paměti - Můj příběh občana a prezidenta

Číst článek

Z vysoké politiky se Kováč stáhl v roce 1999, kdy odstoupil z volby hlavy státu. V roce 2000 mu jeho nástupce v prezidentském křesle Rudolf Schuster udělil řád Ĺudovíta Štúra I. třídy. V posledních letech svého života Kováč bojoval se syndromem Parkinsonovy choroby.

ČTK, Vojtěch Berger, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme