Zemřel vynálezce kinder vajíček. Williamu Salicemu bylo 83 let

V Itálii zemřel ve věku 83 let William Salice, považovaný za vynálezce kinder vajíček (Kinder Surprise), tedy čokoládové pochutiny doplněné uvnitř o hračku. Podlehl následkům mrtvice, uvedla televize ARD. Pohřben bude v sobotu nedaleko severoitalské Pavie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinder Surprise

Kinder Surprise | Foto: Wikimedia Commons

Salice v roce 1960 nastoupil do společnosti na cukrovinky Ferrero, kde působil jako blízký spolupracovník majitele podniku Michela Ferrera, který zemřel loni. S čokoládovým vajíčkem, uvnitř kterého je hračka, firma přišla na trh poprvé v roce 1972.

Televize ARD poznamenala, že to tehdy nebyl tak docela nový nápad, neboť podobné produkty byly v Itálii o Velikonocích běžné. Revoluční myšlenka ale spočívala v tom, že Salice chtěl vajíčka s překvapením nabízet po celý rok. Salice v čokoládovně Ferrero působil do roku 2007.

Kinder vajíčka čas od času čelí kritice, především kvůli tomu, že mohou představovat riziko, že děti spolu s čokoládou spolknou i některý z malých dílů skládací hračky. Z tohoto důvodu je dovoz těchto vajíček zakázaný do Spojených států. Celosvětově je evidováno několik případů, kdy se dítě po udusilo po spolknutí hračky z vajíčka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme