Zemřela královna nejen ve sportu, píšou o Věře Čáslavské zahraniční média

Zpráva o úmrtí Věry Čáslavské, české sportovní gymnastky a sedminásobné olympijské vítězky, se šíří i na zahraničních zpravodajských webech. Sportovní novináři ji označují za největší atletku českých dějin i bojovnici proti sovětské okupaci. Právě za postoj, který zaujala v roce 1968, jí vyjadřují respekt i zahraniční politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská | Zdroj: ČTK

Zprávu o smrti slavné gymnastky vydala i světová agentura Reuters, od které informaci přebírají další média.

Americká televize ABC o sportovkyni publikovala dlouhý článek. Popisuje v něm také to, jak Věra Čáslavská v době pražského jara podporovala liberální reformy Alexandra Dubčeka i její pozdější práci pro Václava Havla.

O úmrtí gymnastky píšou také ve Slovinsku. Tamní veřejnoprávní televize RTV Slovenija ji v titulku označila za „největší atletku českých dějin". Úctu vzdal Čáslavské i italský deník La Repubblica, který čtenáře informoval, že „zemřela královna nejen ve sportu“.

Zlaté závody Věry Čáslavské. Připomeňte si její největší úspěchy v dobových záznamech

Číst článek

Připomínají ji také média v Srbsku, Nizozemsku, Rakousku, Polsku nebo na Slovensku. Deník SME cituje její slova, kterými vysvětlovala, proč nikdy neemigrovala, přestože ji bývalý režim perzekuoval. Nechtěla totiž prý zklamat ty, kdo jí věřili.

Úmrtí Čáslavské zaznamenala i média v Rusku. Informovala o něm státní agentura TASS i některé další servery. Zmiňují sportovní úspěchy, ale nijak se nevěnují její roli během pražského jara ani protestům proti okupaci Československa.

O české olympioničce se lidé můžou dočíst také v Německu, Maďarsku, Velké Británii, Francii nebo Turecku.

Slovenský prezident reagoval, český zatím ne

Český premiér Bohuslav Sobotka řekl, že by Čáslavská měla být pohřbena s co největšími poctami. Místo prezidenta Miloše Zemana se k úmrtí na Twitteru vyjádřil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Reagovali na něj ale někteří zahraniční politici.

Slovenský prezident Andrej Kiska uvedl, že Věra Čáslavská byla symbolem odvahy, kterou Československo prostřednictvím ní vysílalo do světa. Ukázala prý, že v okupované zemi žijí lidé, kteří se nebojí.

Čáslavská byla po srpnu 1968 kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. „Tak, jako Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí sklápíme oči, díváme se do země a myslíme na ni," uvedl slovenský prezident.

Úmrtí na Twitteru okomentoval také americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro, podle kterého Čáslavská odvážně bránila demokracii. Vyjádřil se k němu také japonský velvyslanec Tecuo Jamakawa. Jeho mluvčí Toru Furugoli uvedl, že díky výkonům na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964 zůstane navždy v srdci Japonců.

„Chtěl bych vyjádřit hluboký zármutek nad tím, že nás opustila paní Věra Čáslavská, skvělá sportovkyně a jedinečný člověk. Soucítím s její rodinou a všemi, kterým byla blízkým člověkem,“ řekl.

Vzor, silná osobnost, statečná žena. Na 'Zlatou Věru' vzpomínají na sociálních sítích sportovci i politici

Číst článek

Čáslavská v roce 2010 převzala vysoké japonské vyznamenání - Řád vycházejícího slunce. Získala ho jako projev vděku za přínos ke kulturním vztahům mezi Japonskem a Českem.

Gymnastku si připomínají i uživatelé sociálních sítí. Často sdílí zejména právě video z předávání zlatých medailí na olympiádě v Mexiku v roce 1968. Věra Čáslavská se tehdy v prostných dělila o první místo s ruskou závodnicí. Když začala hrát sovětská hymna, odvrátila se od ní a sklopila zrak, a to na výraz protestu proti okupaci Československa.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme