Zemský plášť z dětství naší planety

Navzdory miliardám let, po které se materiál zemského pláště tavil, přesouval a měnil, na Zemi stále existují místa, kde můžeme najít vzorky pláště z doby vzniku Země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baffinův ostrov na satelitním snímku

Baffinův ostrov na satelitním snímku | Foto: public domain, NASA World Wind

Jedno takové místo teď geologové z Bostonské univerzity zřejmě našli na Baffinově ostrově v severní Kanadě. Své hledání prvotního zemského pláště už téměř vzdali, ale pak v materiálu, který místní sopka vychrlila asi před 62 miliony let, objevili náznak šance na úspěch. Byl jím poměr izotopů helia 3 a helia 4, který byl vyšší než v jakékoli jiné známé hornině. Naznačoval, že sopečný materiál bude o mnoho starší než exploze, která jej vynesla na povrch.

Vypovídal o tom i poměr izotopů dalšího prvku neodymu, který přesně odpovídal tomu, jak by měl vypadat v materiálu, který tvořil zemský plášť v době vzniku Země. Poslední důkaz o stáří sopečného materiálu přinesly izotopy olova. Všechna data zatím vypovídají o tom, že na Baffinově ostrově se na povrch Země dostal přetavený materiál pláště z doby před 4,5 miliardami let – tedy období, ve kterém naše planeta teprve vznikala.

Pobřeží Baffinova ostrova | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Ansgar Walk

Zdroj: Nature

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme