Židé po celém světě slaví chanuku, svátek světel. Patří k němu i typické koblížky

FOTO. Spolu se západními Vánocemi letos začala židovská chanuka. Na domech se tak na Štědrý večer rozsvítila první z osmi lampiček. Každý večer budou po osm dní přibývat další. Takzvaným svátkem světel si Židé připomínají nové vysvěcení svého chrámu poté, kdy ho ve druhém století před naším letopočtem zničili Seleukovci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židům po celém světě začal svátek chanuka. Patří k němu i symbolické koblížky

Židům po celém světě začal svátek chanuka. Patří k němu i symbolické koblížky | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

K chanuce patří i symbolické koblížky. Izraelská pekařství se v těchto dnech předhánějí v nápaditosti a množství nabízených druhů. Koblihy peče v tuto roční dobu denně i Rút ve vyhlášené jeruzalémské kavárně Kadoš:

„Děláme je jen sami pro svou kavárnu. Každý den je pečeme čerstvé, ale jen kolem chanuky. Začneme je v den sukotu, to je svátek asi dva měsíce před chanukou, a poslední koblížky upečeme v poslední den chanuky."

V kavárně je rušno a jde vidět, že je to oblíbená zastávka mnoha Jeruzalémanů i přespolních. Za sklem jsou plechy plné různobarevných koblížků. „Letos jsme připravili padesát druhů. Je to proto, že slavíme padesáté výročí založení kavárny," říká Rút.

Přehrát

00:00 / 00:00

Židům po celém světě začal svátek chanuka. Letos připadl na dobu křesťanských Vánoc. Natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Nad vchodem je hebrejský nápis Kadoš a založeno v roce 1967. Prodavači dávají zákazníkům koblížky na talířky ke stolkům nebo do krabiček s sebou domů. „Lidé si pečou koblížky i doma, existuje několik různých receptů. Někdo si peče koblížky malinké, někdo veliké. Klasická sufganija je ale kulatá," doplňuje Rút a pokračuje:

„Je to kynuté těsto, a klasickou náplní je marmeláda. Ale tady, jak vidíte, máme spoustu dalších druhů: tahle je s rybízem, máme tu také s tvarohem a jahodami, tamhle ty jsou s chalvou a tyhle zase s pistáciemi."

Chutnají podobně, jako české koblihy. Smaží se v oleji a v kavárně Kadoš jsou zaručeně košer - vedle pokladny visí dobře viditelný košer certifikát.

Vánoce předků: bez stromku, přes den o hladu a večer i 15 chodů z těsta, luštěnin, hub

Číst článek

„Pobývám ve starém městě. Bydlí tam semnou i další američtí studenti a dobrovolníci. Během chanuky někdo každý den přinese velkou krabici třeba s třiceti kobližkami," říká Sándor, který přišel do kavárny pro chanukový proviant.

Židé o Chanuce slaví vysvěcení chrámu poté, kdy ho zneuctili Selukovci. V chrámu ale zůstala jen trocha oleje, který stačil na svícení na pouhý jeden den.

„Byl to zázrak. Když kněží získali chrám zpět, tak oleje v lampě neubývalo. Vydržel po celých osm dní, než se stihl vylisovat olej nový. Světla také každým dnem přibývalo, což bylo Boží poselství, že světlo přemůže temnotu," vysvětluje Karen na ulici před kavárnou.

Proto se zapaluje každým dnem o jednu svíčku víc, a proto se také o chanuce jedí koblížky smažené v oleji.

Židům po celém světě začal svátek chanuka. Patří k němu i symbolické koblížky | Foto: Štěpán Macháček

Židům po celém světě začal svátek chanuka, takzvaný svátek světel. | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme