Židé se chystají na svátek pesach. Za speciální macesy utratí i stovky korun

REPORTÁŽ. Židé v Izraeli jsou před svátkem pesach ochoni zaplatit tři sta korun za jedinou placku chleba. Zbožné jeruzalémské rodiny si totiž velmi cení nekvašených macesů, které jsou udělané ručně a přísně košer. Strojově pečené placky z obchodu se jim prý vůbec nemůžou vyrovnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden maces je za 300 korun - ruční práce a přísně košer procedura se o Pesachu cení

Jeden maces je za 300 korun - ruční práce a přísně košer procedura se o Pesachu cení | Foto: Štěpán Macháček

Izrael zakázal svým občanům cestovat do Egypta. Podle vlády jim hrozí na Sinaji během svátku pesach útoky teroristických skupin. Mnohým sekulárním Izraelcům to možná překazilo plány na egyptskou dovolenou.

Zbožnější židé se ale doma naopak radují, že se jim kdysi podařilo z Egypta utéct. Svátek pesach totiž připomíná židovský útěk z egyptského otroctví. Ve spěchu jim tehdy nestačil vykynout chléb a dnes to symbolizují nekvašené macesy.

V maličké pekárně v tradiční židovské čtvrti Nachla'ot v Jeruzalémě je všechno neuvěřitelně hektické. "Máme maximálně 18 minut na smíchání vody a mouky, rozdělání těsta, uválení a upečení macesů. Naši předkové neměli na útěku z Egypta čas, všechno museli udělat ve spěchu," vysvětluje vysoký Benjamin Chaba, který je majitelem pekárny na rohu ulice. Ta má otevřeno jen dva dny v roce, a to těsně před začátkem pesachu.

Válečky se obalují po každém macesu novým papírem, aby na nich nezůstal zbytek těsta | Foto: Štěpán Macháček

Archeologové u Jeruzaléma objevili 1400 let staré mince. Svědčí o dobytí města Peršany

Číst článek

"Tohle bylo naše první pekařství, a děda si přál, abychom ho zachovali speciálně pro pesach," říká pekař. Benjaminův děda byl mlynář, v jedenapadesátém roce přišel do Izraele z Iráku, právě tady si otevřel první pekárnu, a potom spoustu dalších. Dnes tu pečou macesy exkluzivní, ručně dělané, za které jsou zbožní židé ochotní zaplatit hodně.

"Podívejte se, jak jsou měkké. To je něco úplně jiného, než strojově dělané macesy. A jsou chutnější. Za tyhle tři placky ale teď zaplatím 120 šekelů,“ říká paní Tamar, která dá za tři pěkně vypečené macesy v přepočtu přes 800 korun. Židé ale na jednom ze svých nejdůležitějších svátků nešetří.

Na nerezovém stole nesmí ulpět jediná kvasnice | Foto: Štěpán Macháček

Těsto sestává jen z mouky a vody. Osm mladíků s kippami na hlavách z něj válí placky na sterilně čistém nerezovém stole, válečky mají obalené papírem, který po každé placce sundají a dají nový, aby na něm náhodou neulpěl zbytek těsta, to by totiž mohlo začít kynout. Placky se ještě přejedou děrovačem a kluci s nimi rychle upalují do pece.

Mezi nimi se tu pohybuje vousatý rabín Dan Gabai v černém obleku a s černou jarmulkou na hlavě. "Musím zajistit, aby bylo všechno košer. To znamená, že macesy nesmějí začít kynout. Proto se pekař nesmí zastavit a musí všechno během těch 18 minut stihnout." Jiný rabín dohlíží na obilí od jeho pěstování až do pekárny. Nesmí se totiž nikdy setkat s vodou.

"Kvasnice ale také symbolizují špatnou stránku naší osobnosti. Kynutí je vlastně jako pýcha, což je špatná vlastnost. Měli bychom být skromní a macesy jsou skromné," připomíná další symbolický rozměr pesachových placek rabín Dan Gabai.

Jeden maces je za 300 korun - ruční práce a přísně košer procedura se o Pesachu cení | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme