Zima v Kazachstánu udeřila předčasně. Teploty se v Astaně pohybují okolo minus 30 stupňů Celsia

Středoasijský Kazachstán trápí silná a trochu předčasná zima. Metropoli Astanu sevřely kruté mrazy. Teplota klesá běžně pod třicet stupňů pod nulou. Kvůli extrémní zimě jsou už dva týdny zavřené školy a děti jsou doma. Jak se místní brání proti mrazům, zjišťoval náš zvláštní zpravodaj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středoasijský Kazachstán trápí silná a trochu předčasná zima.

Středoasijský Kazachstán trápí silná a trochu předčasná zima. | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Je minus 22 stupňů Celsia – to je hodně velká zima. Dlouho jsem takovou zimu nezažila,“ komentovala počasí jedna z obyvatelek Astany.

Aiman studovala v Praze a tak mluví česky. Dvaadvacet stupňů pod nulou není vlastně tak moc. Ještě ráno bylo třicet. I Sezim studovala v České republice a na mírné české zimy jen vzpomíná.

„Taková zima v Česku nebyla, tady se v zimě teploty pohybují běžně okolo minus 30 stupňů Celsia,“ vzpomínala Sezim.

Lidí na ulici nevychází

Když udeří mrazy, lidé se stáhnou do bytů, kanceláří nebo aut. Prostě do tepla. Jen tu a tam potká člověk na ulici zachumlanou postavu.

Na nějaké velké chození po ulicích ale není Astana ani stavěná. Moderní město, které vyrostlo ve stepi před dvaceti lety, bylo naplánováno velmi velkoryse. Od jedné výškové budovy k druhé jsou to stovky metrů. V létě je tady horko, v zimě zase mráz.

Pěstitelé ovoce přišli kvůli mrazům o úrodu. Od státu dostanou přes 130 milionů korun

Číst článek

Gabit se do Astany přestěhoval za prací, jak říká minus 40 stupňů, není pro žádného člověka příjemná teplota, ale lidé se pomalu zvykli.

Po Ulánbátaru je Astana druhé nejchladnější hlavní město. A když přijdou mrazy, lidé se prý těší, až se zase oteplí.

O oblevě ale mohou obyvatelé Astany zatím jen snít. Zima ještě ani pořádně nezačala a v lednu padají teploty až k padesáti stupňům pod nulou.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme