Změní se po volbách vztahy Spojených států s Evropou? Klání s napětím sleduje i Brusel

Prezidentské volby ve Spojených státech s napětím sleduje také Evropská unie. Budoucí šéf Bílého domu totiž může výrazně změnit vztahy s Bruselem. Co by pro osmadvacítku znamenalo vítězství Donalda Trumpa i Hillary Clintonové, zjišťoval bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O Severní Karolínu svádí Hillary Clintonová a Donald Trump stále boj (fotokoláž)

O Severní Karolínu svádí Hillary Clintonová a Donald Trump stále boj (fotokoláž) | Zdroj: Reuters

Brusel je jako špinavá díra. Tak se před časem o metropoli Evropské unie vyjádřil Donald Trump. Nelichotivé hodnocení vyřknul v souvislosti s teroristickými útoky v Evropě. Poměrně výstižně ale ilustruje i pohled republikánského kandidáta na evropský blok, říká analytik bruselského Centra pro evropskou politiku Giovanni Grevi.

„Donald Trump projevuje malý zájem o transatlantické vztahy. Prohlásil, že by Spojené státy mohly odejít z NATO, pokud evropští partneři nebudou dávat víc na obranu. O Evropské unii řekl, že se může rozpadnout, protože ji lidé už mají plné zuby. Prosazuje především politiku, která bude chránit americké zájmy,“ shrnul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by případné vítězství Trumpa a Clintonové ve volbách mohlo ovlivnit vztahy Spojených států s Evropskou unií, se v Bruselu ptal zpravodaj Filip Nerad

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker naznačil, že by dal přednost tomu, aby v čele Spojených států stála prezidentka. Jeho nejbližší spolupracovník na twitteru případné summity G7 s Trumpem přirovnal k hororu.

Až na tyto výjimky o výsledku amerických voleb unijní politici veřejně mluvit nechtějí. Podle uznávaného bruselského politologa Stevena Blockmanse by ale v Bílém domě rozhodně raději viděli kandidátku Demokratické strany.

„Evropské instituce i členské státy by daly přednost Hillary Clintonové. Její vláda by znamenala větší stabilitu a další pokračování současných vztahů mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Z toho důvodu převažuje v Evropě přání, aby vyhrála Hillary Clintonová,“ řekl.

7 věcí, k

Číst článek

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona má na rozdíl od svého republikánského konkurenta s evropskou politikou bohaté zkušenosti. Získávala je už jako první dáma Spojených států, zejména ale později jako ministryně zahraničí v první vládě Baracka Obamy.

Větší částky na obranu

Jako šéfka diplomacie opakovaně označovala Evropskou unii za klíčového partnera USA ve světě. Aby jím Unie jako celek zůstala i pro novou americkou administrativu, bude ale podle Stevena Blockmanse muset být víc aktivní v mezinárodním dění a víc přispívat na společnou obranu. A to bez ohledu na to, kdo v Bílém domě nakonec usedne.

„Jinak hrozí, že spíše než do Bruselu bude nový americký prezident volat do Berlína nebo do metropole jiného členského státu, pokud bude chtít jednat s Evropou,“ nastínil.

Americké ekonomice se daří, na trzích to ale vidět není. Sledují totiž prezidentské volby

Číst článek

Stejně to vidí i jeho kolega Giovanni Grevi. „Pokud vyhraje Hillary Clintonová, i její vláda bude klást velký důraz na to, aby Evropané dělali víc pro zajištění vlastní bezpečnosti a stability. A to nejen v Evropě, ale i v přilehlých oblastech. A stejné to bude také v případě, že zvítězí Donald Trump.“

Jeho úspěch by mohl znamenat konec pro jeden z velkých unijních projektů – dohodu o zóně volného obchodu se Spojenými státy. Trump v kampani rezolutně odmítl podobné globální obchodní smlouvy a přirovnal je ke znásilnění Ameriky.

Grevi se proto domnívá, že zatímco Clintonová by mohla po několika měsících v úřadě jednání s Evropskou unií o obchodním partnerství obnovit, u jejího rivala je to hodně nejisté. „Řekl bych, že naděje na uzavření dohody TTIP budou hodně malé, ne-li žádné, pokud bude Donald Trump prezidentem,“ odhadl.

Steven Blockmans takový skeptik ohledně osudu obchodní smlouvy se Spojenými státy není. Donald Trump je totiž podle něj především obchodník.

„Může být více neústupný vůči Unii v otázce TTIPu než Clintonová. Ale nepředpokládám, že by si jako zkušený byznysmen nechal ujít dobrý obchod s Evropskou unií,“ řekl respektovaný bruselský odborník.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme