Značka: Jsem Bůh. Americký ateista žaluje stát, zakázal mu svéráznou SPZ

Američan Bennie Hart žaluje úřady státu Kentucky. V nemilost u něj upadly tím, že mu zakázaly používat SPZ s nápisem IM GOD (Jsem Bůh). Přesvědčený ateista Hart to nese nelibě – tvrdí, že stát pošlapal jeho právo na svobodný projev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žertovné SPZ na pultu stánku v New Yorku (ilustrační snímek).

Žertovné SPZ na pultu stánku v New Yorku (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

„Zkrátka chci jen to, co kterýkoli jiný řidič: možnost vybrat si osobní sdělení na svou SPZ,“ vysvětlil Bennie Hart BBC, která o případu ve středu informovala. Nápisem IM GOD prý dává na odiv, že pokud se někdo prohlásí za Boha, není mu to možné vyvrátit.

Státní úřady v Kentucky, kde Hart nyní žije, si ovšem myslí své. V Ohiu, někdejším Hartově domově, brázdila "božská" SPZ silnice celých 12 let. V Kentucky narazila – tamní úřady ji zakázaly s tím, že je nevkusná a mohla by pohoršovat okolní řidiče.

Jeden řidič se přesto rozhořčil. „Na mém názoru, že náboženská víra je věc individuální interpretace, není nic obscénního ani vulgárního,“ zlobí se bělovlasý Hart. Prostřednictvím kentuckého svazu pro občanské svobody (ACLU-KY) a iniciativy Freedom From Religion Foundation podal žalobu na státního šéfa dopravy Grega Thomase, jehož resort viní z porušení práva na svobodu slova.

Podle právního ředitele ACLU-KY Williama Sharpa věc jasná: stát „nemá právo cenzurovat sdělení jen kvůli tomu, že se jim nelíbí. A v tomhle případě,“ dodal Sharp pro BBC, „představují osobní poznávací značky způsob individuálního projevu, který spadá pod ochranu prvního dodatku (ústavy USA).“

Žalovaná strana kauzu odmítla komentovat.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme